Bismil Pamuk üreticileri Birliğinde; PAMUKTA YAPRAK DÖKÜCÜ VE KOZA ALICI KONULARINDA ZİRAİ MÜCADELE ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRÜ VE KONU UZMANININ KATILDIĞI BİR TOPLANTI YAPILDI.

7E0A7443 9014 4Ce2 Bab2 54Fea5Ef1B40

Diyarbakır pamuğunun kaliteli hasat edilmesi için, Bismil Pamuk Üreticileri Birliği toplantı salonunda yapılan toplantıya, Ziraat yüksek mühendisi Dr. Ayhan Öğreten, Sedat Eren ve Dr. Erdal Ateş, Bismil İlçe Tarım ve Orman müdürü Remzi Çekiç, Bismil Pamuk Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı Mehmet Altay, Askeri Önen, Bismil çırçır fabrika sahipleri, Bismil Ziraat Mühendisi ve danışmanlar ile çiftçiler katıldı.

Bismil ilçe Tarım ve Orman Müdürü Remzi Çekiç, “bu toplantı, Kaymakamımız Recep Hasar’ın talimatları doğrultusunda gerçekleşmektedir.” Dedi.

Müdür Çekiç, Bismil ilçesinde ÇKS’ye kayıtlı 1714 pamuk çiftçisi var, 200’e yakın pamuk biçeri bulunmaktadır. Pamuktaki kalite için, en önemlisi eğitimdir.” İfadelerini kullandı.

Mühendis Sedat Eren, “40 yıldır Diyarbakır pamuğun bu halde olmasına utanç duyuyorum, Diyarbakır pamuğu İzmir pamuğundan daha kaliteli olmasına rağmen hem çiftçi ve hem fabrikalar malın kalitesini düşürüyor.” Dedi.

Toplantıda Diyarbakır tarımında pamuğun beyaz altın olarak ekonomik ve sosyo-kültürel boyutları çeşitli sektörler ve faktörel etkileriyle değerlendirilerek sorun tespiti ve çözümü için atılması gereken adımlar, yaptırımlar ve tedbirler tartışıldı.

Caeede7D F4F7 4D83 B097 7Ae0E3820C5F

Pamuk bitkisinin ülkemiz ve dünya tarımında stratejik bir öneme sahip olduğu ifade edilerek, Türkiye'de pamuğun %12’sinin Diyarbakır’da üretilmekte olduğu vurgulandı. Çiftçinin bin bir emek, zaman ve masrafla yetiştirdiği pamuğun kalitesini korumak, pamuk toplama makinesi ile hasadında koza ve nemli toplanmasıyla meydana gelen kalite kayıplarını en alt seviyeye indirmek için pamuk hasadında kontrol hizmetlerini organize etmenin zorunlu hale geldiği belirtildi.

Diyarbakır Pamuğunda Kalite Kontrol Ve Geliştirme Toplantısı 4

Diyarbakır sınırları içinde bulunan tüm pamuk hasat makinaları pamuğun %65 hava neminin üstünde olduğu durumda toplanmasını engellemek ve bu oranda fazla nem ve çiğli zamanlarda hasat eden makine sahipleri ve operatörlerine, teknik özellikleri yetersiz tamir bakım ve ayarları tekniğe uygun olarak yapılmamış makine ile hasat yapan makine ve ürün sahiplerine kabahatler kanununun 32. ve 40. Maddesine göre idari para cezası verileceği ve bu kapsamda pamuk toplama sezonu süresince hasat yapan makinelerin, görevlilerce kontrol edilmesi için Tarım Müdürlüğü mühendisleri, Makinalı pamuk hasadı sırasında ürün kayıp oranı %4’ü geçmeyecektir. Hasat sırasında nem oranı %13 ü geçen pamuklar hasat edilmeyecektir. Kütlü pamukların toplanması taşınması ve muhafazası ve depolanması esnasında naylon çuval, naylon iplik, naylon önlük renkli bez kullanılmaması için çalışma yapılacağı belirtildi.

9350Ff04 A256 4Ac1 A479 7C85Aff564Aa

Toplantıdan öne çıkan notlar:

Ayhan Öğreten: Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü;

batmanda-sezonun-ilk-pamuk-hasadi-basladi-188d9c4f

Bugün burada bismil'deki pamuk üreticilerimizle bir toplantı düzenledik ben Diyarbakır zirai mücadele araştırma ensitüsü müdürü Ayhan öğreten. Arkadaşlarımızla çiftçilerimizle görüştük ve pamuğun özellikle hasat döneminde nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda bilgilendirme yaptık kurumumuzdan konu uzmanı arkadaşlarımız Erdal bey ve Sedat bey ile bu toplantıya katıldılar toplantının düzenlenmesinde bize katkı sağlayan sayın ilçe müdürümüze de teşekkür ediyoruz buraya katılan gerek çiftçilerimiz gerek Çırçır fabrikası sahiplerimizle de hepsine teşekkür ediyoruz verimli bir toplantı oldu İnşallah bu yıl bismil'de verimli kaliteli bir pamuk hasat sezonu yaşayacağız şimdi toplantı sonucunda elde ettiğimiz bir takım sonuçlar var bunlarla ilgili aldığımız kararlar var onlarla ilgili de arkadaşlardan birer cümle ben buraya katkıda bulunmalarını talep edeceğim

Ziraat Yüksek Mühendisi Sedat Eren;

Diyarbakır Pamuğunda Kalite Kontrol Ve Geliştirme Toplantısı 2

“Teşekkür ederim büyük sıkıntımız üreticilerimizin özellikle yakındığı pamuğu toplarken maalesef kirlenerek toplanması söz konusu burada birçok bileşen var birçok etken var ama bugün ağırlıklı olarak üzerinde durduğumuz pamuğu toplarken kullandığımız yardımcı kimyasallar var hasatta kolaylığı sağlamak için buna defolyan desikant ve koza açtırıcılar 16 aktif maddede biyolojik etkinlikler denemeleri sonucunda bunların bir kısmını özellikle desikantlatı biz tamamıyla artık pamuk hasadı öncesi kullanımını bakanlığımız yasakladı dolayısıyla bundan sonra diğer koşulları da diğer şartları da yerine getirdiğimiz zaman defolyantları ya da bu tarzda çalışan etki mekanizması bu şekilde olan ürünler devreye girdiği zaman daha temiz çepersiz kaliteli ve Bismil ya da Dicle havzasına layık kaliteli pamuk hasat etmiş olacağız teşekkür ediyorum”

Remzi Çekiç: Bismil İlçe Tarım Orman Müdürü

Diyarbakır Pamuğunda Kalite Kontrol Ve Geliştirme Toplantısı 5

“Ben de çiftçilerimize çok teşekkür ediyorum Bismilde iyi güzel temiz pamuk toplamak için çiftçilerimizin yanında olacağız. Hayırlı bol kazançlı yıllar diliyoruz üreticilerimize.”

Pamuk üreticiler birliği başkan yardımcısı Mehmet Altay

“Arkadaşlar misafirlerimiz hoş gelmişler araştırmadan gelen müdürlerimiz bir de ilçe tarım müdürümüz değerli Çiftçilerimiz, bizim amacımız ilk önce bölgenin kalitesini artırmaktır kaliteli bir pamuk üretmektir bundan dolayı biz bütün bileşenlerden destek alarak bu bölgenin Dicle havzasının pamuğunu daha yüksek seviyelere çıkartmayı düşünüyoruz teşekkür ederiz katılımcılar için herkese teşekkür ediyoruz saygılar sunuyorum.”

Pamuk Danışmanı Murat Kuzgun;

Diyarbakır Pamuğunda Kalite Kontrol Ve Geliştirme Toplantısı 6

“Sayın müdürüm ve ziraat araştırmadaki gelen müdürüm ve Sedat hocama buradan teşekkür ediyorum bizleri değerli bilgileri ile bilgilendirdiler tarım danışmanı olarak biz de bu bölgede pamuğun Bismil pamuğun hak ettiği değerde kalması için elimizden geleni her zaman yaptık bundan sonra da yapacağız defoliyantlarımızı düzgün dozajlarda ve yapılması gereken dönemlerde yaparak pamuğumızı daha temiz toplamak için elimizden geleni yapacağımıza buna inanıyorum burada da zaten çiftçilerimiz bu konuda oldukça hassas aynı özveride çırçır fabrikalarında temiz pamuğu toplamak almak için elinden geleni yapacaklarına inanıyoruz. Burada bulunan herkese tekrar teşekkür ediyorum inşallah Bismil pamuğunu hak ettiği değerini koruyarak daha da kaliteli daha da etiketli bir pamuk olarak piyasa sunmak için hep birlikte elimizden geleni yapacağız inşallah.”

I M G 0034

Muhabir: (Hamdullah Çetin)