Hilar Mağaraları: Binlerce Yıllık Tarihi İhtişam
Bu Özel Bölgenin Değeri
Hilar Mağaraları, 1. derece arkeolojik ve doğal sit alanı olarak tescillenmiş olup, yaklaşık 500 metre uzaklığındaki Çayönü ile birlikte büyük bir tarihî ve kültürel öneme sahiptir. Mağaralar, göçebe yaşam tarzından yerleşik köy hayatına geçiş, avcılık ve toplayıcılıktan tarım ve hayvancılığa dönüşün tanığıdır.
Eolitik Çağa Ait Bir Mileta Ev Sahipliği
Hilar Mağaraları, tarımsal üretime yönelik olarak toprak işçiliğinin ilk izlerini taşıdığı düşünülen eolitik çağa ait eserlere ev sahipliği yapmaktadır. Bu bölgede yapılan kazılarda, kemikten yapılmış kaşık ve çatal benzeri araçların günümüze kadar ulaştığı gözlemlenmiştir.
Kaya Mezarları ve Kabartmalar
Mağara kompleksi, kaya mezarları ve kabartmalarla da dikkat çekmektedir. Bazı kaya mezarlarının ön yüzlerinde kabartmalar bulunurken, kabartmaların bazıları üçlü gruplar halindedir. Bazı mezarların dış cephelerinde ise Roma Eyalet üslubundaki kabartmalar yer almaktadır. Bu kabartmalardaki giysi tasarımlarının İran üslubunda olması ve yazılarda Kuzey Suriye Sami yazısının kullanılması önemli ayrıntılardır.
10 Bin Yıllık Tarih
Hilar Mağaraları, 10 bin yıllık geçmişi ile ziyaretçilere tarihi bir yolculuk sunmaktadır. Özellikle hafta sonları, Diyarbakır ve çevre illerden gelen ziyaretçilerin akınına uğrayan bu özel bölge, tarih ve kültür meraklılarına ev sahipliği yapmaktadır.