Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, X hesabından yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi iş birliğiyle gerçekleştirilen çalışma kapsamında, cuma ve bayram hutbelerinin 8 dil seçeneği ile e-Devlet Kapısı'nda sunulacağını belirtti.

Almanca, Fransızca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca ve Rusça Hutbe var ama Kürtçe yok!

Ali Erbaş’ın paylaşımında, dil seçenekleri arasında Türkçe, Arapça, Almanca, Fransızca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca ve Rusça yer aldı. Ancak Kürtçe seçenekler arasında yer almadı.

Diyanet İşleri Başkanlığı da Kürtçeyi yok saydı

Sağlı Bakanlığı’nın geçtiğimiz aylarda e reçete sisteminde Kürtçe’ye yer vermemesi tartışmalara neden olmuştu. Sağlı Bakanlığı e reçete siteminde Türkçe’nin yanında Almanca, Arapça, Fransızca ve Rusça dillerine yer vermiş ancak Kürtçe yok sayılmıştı. Sağlık Bakanlığı’nın uygulamasının bir benzerine bu kez Diyanet İşleri Başkanlığı imza attı.

Sosyal medyada büyük tepki

Ali Erbaş’ın twitini alıntılayan sosyal medya kullanıcıları, diyanetin hutbeyi sunduğu diller arasında Kürtçe olmamasına tepki gösterdi. ‘Kürtçe’ konusu sosyal medyada en çok konuşulan konular arasına girerek gündem oldu. Milletvekilleri, siyasi partiler ve aktivistler diyanetin hutbe seçeneklerinde Kürtçe ilinin olmamasına büyük tepki gösterdiler.

HÜDA PAR Milletvekili Serkan Ramanlı’dan tepki

Konuya sosyal medya hesabından tepki gösteren HÜDA PAR Sözcüsü ve Batman Milletvekili Serkan Ramanlı şu ifadeleri kullandı;

“Bu ülkede Kürtçe’ye ve diğer yerli ve milli dillere “devekuşu” muamelesi yapıldığı sürece bu çelişki, her vesileyle kamusal alanda karşımıza çıkmaya devam edecek.

-Kürtçe’ye kamu hizmetinde yer verilsin!

-Olmaz.

-Neden?

-Çünkü Kürtçe resmî dil değil,

-Peki. O halde resmî olmayan diğer dillere verdiğiniz değeri verin?

-O da olmaz.

-O niye?

-Çünkü Kürtçe yabancı dil değil!”

“Memur-Sen Diyarbakır İl Başkanı Ramazan Tekdemir; Kürtçe dahil konuşulan her dilin yaratıcısı Allah’tır”

Konuya sosyal medya hesabından teki gösteren Memur-Sen Diyarbakır İl Başkanı Ramazan Tekdemir ise

“Dinimizin öğüt ve öğretilerinin aktarımını farklı dil seçenekleriyle sunma güzel bir çalışma.

Ancak bu güzel çalışmayı gölgeleyen hafıza kirinden de kurtulmamız lazım.. Kürtçe dahil konuşulan her dilin yaratıcısı Allah’tır..”  İfadelerini kullandı. 

Kaynak: Kamuran Turgay