Diş eti hastalıkları arasında en yaygın görülen problemlerden biri diş eti çekilmesi olup, diş eti dokusunun azalmasıyla kendini gösterir. Genellikle hastalar tarafından fark edilse de ağrıya neden olmadığı için çoğu zaman ihmal edilebilir. Ancak bu durum, zamanla ilerleyerek diş kaybına kadar uzanan ciddi bir sorunun habercisi olabilir. Bu nedenle diş eti çekilmelerini göz ardı etmemek ve seviyesini belirlemek büyük önem taşır.
Diş Eti Çekilmesi Diş Kaybına Yol Açar mı?
Bazı diş eti çekilmeleri basit bir sorun gibi görünse de, kimi durumlarda altta yatan daha ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Tedavi edilmediği takdirde dişlerde çürük olmasa bile diş kaybına yol açabilir. Bu sebeple düzenli diş hekimi kontrolleri aksatılmamalıdır.
Diş Eti Çekilmesinin Nedenleri Nelerdir?
Diş eti çekilmesi tek bir sebepten kaynaklanmaz. Küçük bir diş eti travması ya da ciddi diş eti hastalıklarının habercisi olabilir. Bazı durumlarda diş eti hastalıkları gözden kaçabileceği için belirli periyotlarla diş hekimine başvurarak diş eti muayenesi ve profesyonel temizlik yaptırmak oldukça önemlidir.
Diş Eti Çekilmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Erken evre diş eti çekilmeleri için hyaluronik asit enjeksiyonu kullanılarak diş eti dolguları uygulanabilir. Ancak çekilmenin ilerlediği durumlarda tedavi daha çok cerrahi müdahaleler gerektirebilir.
Orta seviyedeki diş eti çekilmeleri, mukogingival problem olarak adlandırılır ve cerrahi yöntemlerle tedavi edilmesi gerekir. Bu aşamada iki farklı operasyonel işlem uygulanabilir:
Serbest diş eti grefti (Free Gingival Graft)
Bağ dokusu grefti (Connective Tissue Graft)
Bu işlemler sırasında damak bölgesinden alınan diş eti, çekilmenin olduğu bölgeye nakledilir. Son yıllarda ise damaktan doku alınmasına gerek kalmadan yapay dermal greftler kullanılarak da bu operasyonlar gerçekleştirilebilmektedir.
İleri seviyedeki diş eti çekilmelerinde, cerrahi müdahaleler birden fazla kez tekrarlanmak zorunda kalabilir. Ancak bazı durumlarda tedavi mümkün olmaz ve hastalığın bulunduğu aşamada ilerlemesi durdurulmaya çalışılır. Eğer diş sağlığını korumak imkânsız hale gelirse, diğer dişleri korumak adına diş çekimi seçeneği değerlendirilebilir.
Diş eti sağlığınızı korumak için düzenli olarak diş hekimi kontrollerine gitmeyi ihmal etmeyin!