İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Mehmet Şimşek, yeni yönetmelikte yapılan değişikliklerden memnun olduklarını belirtti.

Şimşek, yeni yönetmelikle ehliyet sınavlarında önemli değişikliklerin yapıldığını vurguladı. Bu değişikliklerin direksiyon sınavını, sınav sürelerini ve sürücü kurslarını kapsadığını ifade etti.

Düzenlemenin hem sürücü kurslarını hem de adaylarını memnun ettiğini söyleyen Şimşek, özellikle kursiyerlerin geri park uygulamasında koniler arasına tek hamlede girememesi durumunda aynı hamleyi bir kez daha yapabilmelerine imkan tanınmasının olumlu bir gelişme olduğunu belirtti.

'Kursiyerin Heyecan Yapmadan Park Yapması Kolay Oldu'

Sürücü adaylarının iki araç arasına park etme konusunda sıkıntı yaşadıklarını ve sınavda başarısız olduklarını dile getiren Şimşek, "Yeni yönetmelik 9 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlandı ve 6 ay içerisinde yürürlüğe girecek. Bu değişiklikler hem kursiyerler hem de trafikte olan sürücüler için oldukça faydalı oldu. Paralel parkta tek seferde iki duba arasına giremeyen kursiyere bir hak daha verildi. Bu da kursiyerlerin park yaparken daha rahat olmalarını sağladı" dedi.

'U Dönüşü Uygulaması Getirildi'

Direksiyon sınavlarında motosiklet ve otomobil kullanımı eğitimine "U dönüşü" manevrasının da eklendiğini belirten Şimşek, "Sınav güzergahı uzatıldı. Ayrıca, 8 ile 9 metrelik bir alanda U dönüşü yapılması yönetmeliğe yeni eklendi. Bu da kursiyerler için avantaj sağlıyor" ifadelerini kullandı.

'Uygulama Sınav Süresi 40 Dakikaya Çıkacak'

Her kursiyer için 35 dakikalık uygulama sınav süresinin 40 dakikaya çıkarılacağını belirten Şimşek, "Sınav süresi 35 dakikaydı, şimdi ise 40 dakikaya çıkarıldı. Milli Eğitim Bakanlığı her bir sınavda 12 kursiyer kontenjanı veriyordu. Şu an kontenjan 10'a düşürüldü. Yani direksiyon eğitimi dersi sınavı uygulama ve değerlendirme komisyonları, bir günde 12 kursiyer yerine 10 kursiyerin sınavını yapabilecek" dedi. Eğitim ve sınavlarda, otomobil sınıfı için dar alanda en fazla üç hamlede geri dönüş yapma ve tali yolda araç kullanma, motosiklet grubu için ise dar alanda dönüş uygulaması yapılacağını belirten Şimşek, direksiyon eğitiminde sınav güzergahlarında trafiğin yoğun olduğu saatlerde güzergahın değiştirilebileceğini de ifade etti.

Yönetmelik değişikliğinin bir an önce uygulanmasını istediklerini belirten Şimşek, bu değişikliklerin bir kısmının 6 ay sonra yürürlüğe gireceğini bildirdi.

'Trafik Kuralları ve Adabı Önemlidir'

Son yönetmelik değişikliğinden sonra trafik kazalarının yüzde 30 oranında azaldığını ve yeni yönetmelikle birlikte kazaların daha da azalacağını ifade eden Şimşek, "Trafik kazalarının hiç olmamasını temenni ediyoruz. Bu yüzden kursiyerlere gerekli ve yeterli eğitimi veriyoruz. Kursiyerlerimizin sadece sınavı geçmesi değil, iyi bir sürücü olmalarını istiyoruz. Teorik derslerde 4 saatlik trafik adabı dersimiz var. Milli Eğitim Bakanlığı bu dersi yönetmeliğe koydu, çünkü sürücülük adabı gerektirir. Sadece direksiyon başına geçip ehliyet almak yeterli değil, trafik kurallarını ve adabını da öğrenmek gerekir" diye konuştu.

Kaynak: (Haber Merkezi)