Dinç; “Diyarbakır’da defalarca ‘Projesi bitti’ denilen tramvay da yok, trambüs, metro ve otoban da yok”
“Diyarbakır'da istihdam sağlanmadığından dolayı gençlerimiz bin kilometre uzaklıkta ekmeklerini aramak zorunda kalıyorlar”
TBMM’de basın toplantısı düzenleyen HÜDA PAR Milletvekili ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Faruk Dinç, Gazze’de yaşanan soykırımı ele aldı. Ardından iç gündeme dair açıklamalarda bulunarak Diyarbakır’ın sorunlarını gündeme getirdi.
TBMM’de gerçekleştirdiği basın toplantısında sözlerine Gazze’de yaşanan insanlık dramıyla başlayan Dinç, “İç gündeme dair değerlendirmelerde bulunacağız fakat bizim tüm toplantılarımızda asıl başlıca gündemimiz halen Gazze’dir. Gündemimiz her zaman Gazze’de yaşanan soykırımdır, insanlık dramıdır. 7 Ekim’den bu yana şu an Gazze’de 30 binden fazla çocuk, kadın, yaşlı katledildi. 70 binden fazla kardeşlerimiz de yaralandı ve halen bu soykırım devam ediyor. Şu an maalesef Gazze’deki çoğu kardeşimiz Refah Sınır Kapısı’na sıkıştırılmış durumdalar ve çoğu da açlıktan şehit oldular.” dedi.
Eline açlıktan şehid olan Gazzeli 17 yaşındaki genç bir kızın fotoğrafını alan Dinç, “İşte bu fotoğraftaki genç kız 17 yaşında. Bu genç kız açlıktan dolayı şehit oldu. Bu fotoğraf tüm İslam ümmetinin, tüm insanlığın, tüm dünyanın utanç vesikasıdır. Bu da tarihe böyle geçsin. Biz hiçbir zaman hiçbir şekilde Filistin’deki bu soykırıma karşı duyarsız kalmayacağız. Her zaman gündemde tutmaya devam edeceğiz inşallah. Umuyoruz ki bir gün Filistin özgür olacak ve orada siyonistlerin tek bir kalıntısı kalmayacaktır.” ifadelerini belirtti.
“Diyarbakır'ımızın asli değerlerini unutmamak, ıskalamamak lazım”
Sözlerine Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olduğu Diyarbakır’ın sorunlarını dile getirerek devam eden Dinç, öncelikle Diyarbakır’ın önemine vurgu yaptı.
Dinç, “Diyarbakır önemli, kadim bir şehirdi. Batıda İstanbul neyse doğuda da Diyarbakır'ın konumu ve değeri odur. Diyarbakır; Batman'dan Bingöl’e, Mardin’den Şırnak’a hatta Irak'a kadar birçok bölgeye hitap eden kadim bir şehirdir. Ancak gelin görün ki Diyarbakır hak ettiği değeri bulmamıştır. Diyarbakır'ın adı anılınca sadece karpuzdan, ciğerden bahsediliyor. Burada şunu da söyleyelim, Diyarbakır karpuzdan ciğerden ibaret değildir. Diyarbakır 639 yılında İslam'la tanışan ve o gün bugündür İslam'ın sancaktarlığını yapan güzel kadim bir memlekettir. Diyarbakır, peygamberleri bağrında barındıran peygamberler şehridir. Mekke ve Medine’den sonra en çok sahabelerin uğradığı sahabeler şehridir. Diyarbakır İslam dünyasında 5. Harem-i Şerif olan Ulu Cami’yi barındıran güzel bir memlekettir. Diyarbakır'ımızın asli değerlerini de unutmamak, ıskalamamak lazım. İnşallah memleketimizin asli değerlerine ulaşması için çalışmalarımızı, gayretlerimizi sürdüreceğiz.” dedi.
“Diyarbakır'da şehir hastanemiz hala yok”
Diyarbakır’ın önemine vurgu yaptıktan sonra kentin bazı sorun ve sıkıntılarını dile getiren Dinç, ilk olarak şehir hastanesinin bir türlü yapılmamasını gündeme getirerek; “10 yıla yakın bir süredir ‘Diyarbakır'a şehir hastanesi yapılıyor’ diye bir karar alındı. Şehir hastanesinin geçen bu süre içerisinde tadilata girmesi gerekiyordu. Çünkü 7 yıl önce inşa edileceği söylenen Diyarbakır Şehir Hastanesi geçen bu sürede hizmet vermiş ve tadilata girmiş olması gerekiyordu. Peki, soruyorum size şu an Diyarbakır'da şehir hastanesi var mı? Diyarbakır'da halen şehir hastanesi yok. Tadilatta olması gereken hastanemiz maalesef yok. Bin 500 yataklı bir hastane yapılması gerekiyordu ancak hastane ortada yok. Peki, bu vatandaşlarımız nerede tedavi oluyor? Sadece Diyarbakırlı vatandaşlarımız değil bölgeden de gelen vatandaşlarımız nerede tedavi oluyor? Bu bir sıkıntıdır. Ancak Diyarbakır'dan 150 kilometre uzaklıkta olan Elazığ şehrimizde şehir hastanesi 2018'de yapıldı. Diyarbakır'ın nüfusuna oranla belki 3 veya 4'te bir nüfusa sahip olmasına rağmen yapılmış. Hak etmiyor mu? Tabi ki hak ediyor. 500 bine yakın bir nüfusu olan Yozgat'ta aynı şekilde 2017 yılında bir şehir hastanesi yapıldı. Ancak Diyarbakır'da şehir hastanemiz hala yok. Bu konuda ciddi bir sağlık sorunu var. Vatandaşlarımız Halk sağlığı konusunda ciddi sorunlar yaşıyor.” diye belirtti.
“Diyarbakır’da defalarca ‘Projesi bitti’ denilen tramvay da yok, trambüs, metro ve otoban da yok”
Diyarbakır’ın ulaşımla ilgili sorunlarına da değinen Dinç, “Diyarbakır'da şu an işte tramvayın, trambüsün, metronun olması gerekiyordu. Ancak bunlardan hiçbiri yok. Daha önce ‘tramvayın projesi bitti, ete kemiğe büründü’ denildi. Güzergâhları çizildi, animasyonları izletildi. Ancak halen Diyarbakır'da bir tramvay yok ve bu konuda halk ciddi mağduriyetler yaşıyor. Vatandaş, tramvay olmadığı için halen eskisi gibi halk otobüsleri kullanılıyor ve bu konuda da ciddi mağduriyetler var. Bu konuda memleketimiz bir yönüyle sahipsizdir ve biz bu memlekete sahip çıkmak için kollarımızı sıvadık. Otoban gelmiş Şanlıurfa'da durmuş. Ancak Diyarbakır'a gelmemiş. Bu konuda Diyarbakır yetkililerinin ve inşallah biz Diyarbakır’a da sahip çıkmak için yola çıktık. Diyarbakır'ımızın hak ettiği değeri bulması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Hiç kimseyi kutuplaştırmadan, hakaret etmeden ötekileştirmeden belediyeciliğimizde hizmet odaklı çalışmalar yapacağız. Biz bu konuda kafa yoracağız yani siyasi söylemlere Diyarbakır’ımızın hizmetlerinin kurban gitmesine müsaade etmeyeceğiz.” ifadelerini kullandı.
“Diyarbakır'da istihdam sağlanmadığından dolayı gençlerimiz bin kilometre uzaklıkta ekmeklerini aramak zorunda kalıyorlar”
Diyarbakır ve bölgedeki işsizliğin Türkiye ortalamasının iki katı olduğunu vurgulayarak işsizlik sorununu da ele alan Dinç, “Mevsimlik tarım işçileri Diyarbakır’ımızın Çınar ilçesinden bin kilometre uzaklıkta, başka memlekette, başkalarının kapılarında ekmeklerini aramak zorunda kalıyorlar. Kalkınma ajansının verdiği 2022 raporlarında; birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü, beşinci ve altıncı kademeye kadar bir derecelendirme yapılmış. Hatta haritası da var. Bu haritaya göre ilçelerin gelişmişlik durumuna göre bir derecelendirme yapılmış. Diyarbakır ilimizin ilçelerinin gelişmişlik durumuna baktığımız zaman maalesef birinci kademede Diyarbakır'ın hiçbir ilçesi yok. Türkiye’de 67 ilçe var ama Diyarbakır'ın hiçbir ilçesi yok. Gelişmişlik konusunda, ekonomik durumuna göre birinci kademede yer almıyor. En son kademe olan 6. kademede Diyarbakır'ın 10 ilçesi yer alıyor. Bu da Diyarbakır’ımızın hak ettiği bir durum değildir. Bugün Diyarbakır'da istihdam sağlanmadığından dolayı gençlerimiz bin kilometre uzaklıkta başkalarının kapısında ekmeklerini aramak zorunda kalıyorlar.” dedi.
Dinç, “Diyoruz ki Allah'ın izniyle HÜDA PAR belediyeciliğinde istihdam odaklı bir çalışma yapılacak ve bu kardeşlerimiz başkasının kapısında ekmek aramayacak. Kendi kapılarının, kendi evlerinin önünde ekmeklerini kazanacaklar. Bakın bu mevsimlik işçiler eğer kendi memleketlerinde çalışsalardı bugün evlerinden uzakta, dağlarda, ovalarda, çadırlarda ya da arazilerde çadırsız bir şekilde kalmazlardı. Eğer evlerine yakın çalışsalardı, geceleri evlerine gidip çocukları da rahat bir şekilde sağlıklı bir şekilde eğitimlerini alırlardı. Diyarbakır’ımızdaki, özellikle doğudaki işsizlik oranı Türkiye'deki işsizlik oranının neredeyse 2 katı. Bu da Diyarbakır'ın kaderi değil. Bugün GAP projesi bile bitseydi bu sorun olmayacaktı.” şeklinde konuştu.
“İsrafa ‘dur’ diyeceğiz”
Tüm bu sorunların yanında yapılan israfın da söz konusu olduğunu ve milletin malının boş yere harcandığının altını çizen Dinç, “Bugün Diyarbakır'da geziyoruz, dolaşıyoruz. Mahalleleri ziyaret ediyoruz. Vatandaşlarımıza dokunuyoruz. Bugün Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde Jiyan Semt Pazarı denen kadınların ürün sattığı, onlara ait bir pazar var. Ancak bu semt pazarında aktif bir çalışma yok. Yıllardır bu pazar atıl durumda. Tamam, bu bir yerde dursun ancak bundan bir iki kilometre uzaklıkta tekrardan yeni bir semt pazarı yapılmış. Peki, bu pazar harıl harıl çalışıyor mu, aktif bir şekilde işliyor mu? Hayır, o da atıl durumda. Onun da kepenkleri inik bir şekilde bekliyor. Peki, bu pazarlar için yapılan harcamalar kimlerin cebinden çıkıyor? Belediyeye ait imkânlar burada maalesef israf ediliyor. Aynı şekilde Kulp ilçesinde yıllar önce bir otogar yapıldı. Bu otogar hiç kullanılmadan başka bir yerde tekrardan yeni bir otogar yapıldı. Demek ki zamanında mühendislere danışılmamış, zemin etüdü yapılmamış, çökmeler olmuş. Bu sebeple başka bir yerde yeni bir otogar yapılmak zorunda kalındı. Biz bu israfa dur diyeceğiz. Kesinlikle buna müsaade edilmemelidir. Vatandaşın malı yetim malı gibi korunmalıdır. Hiçbir şekilde iltimas olmamadır diyoruz. Bu da ayrı bir sorundur İnşallah HÜDA PAR belediyeciliğinde rüşvet çarklarına çomak sokacağız. Ve bunların hiçbirisine de müsaade etmeyeceğiz.
“Bu sefer HÜDA PAR diyelim”
Dinç konuşmasına, Bismil ilçesinde 30 köyü birbirine bağlayan bir yolun köstebek yuvası haline dönüştüğünü, Çınar ilçesinde şeker pancarı yetiştiren çiftçilerin sorunlarının olduğunu, bu çiftçilere verilen kotanın haber verilmeden düşürüldüğünü söyleyerek devam etti.
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Faruk Dinç, açıklama esnasında eline aldığı dövizlerle mahallelerdeki toplanmayan çöpleri, bakımsız bırakılan çeşmeleri göstererek; “Bunlara benzer Diyarbakır’ımızın birçok sorunu var. İnşallah biz HÜDA PAR olarak tüm teşkilatlarımızla birlikte kollarımızı sıvadık. Vatandaşlarımıza da çağrımız şudur: gönül rahatlığıyla; ‘Bu Sefer HÜDA PAR’ diyelim inşallah. Memleketimizde huzuru, güveni, kardeşliği birlikte kuralım. Diyarbakır’ımızı birlikte yönetelim, idare edelim” dedi.