Lejyoner hastalığı, 'Legionella pneumophila' bakterisinin neden olduğu nadir ancak ciddi bir akciğer enfeksiyonu olarak biliniyor ve bu da endişelere yol açıyor.

Dicle Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, lejyoner hastalığına ilişkin bilgilendirmelerde bulunarak, klima kullanımının bu hastalığa yol açabileceğine dikkat çekti. Şenyiğit, klimaların tavsiye edilen derecede ve düşük fan ayarında kullanılmasını önerdi.

"Klima Soğuğunun Vücudumuza Etkisiyle Kas Spazmı Oluşabilir"

Klimanın olumsuz etkilerine değinen Şenyiğit, "Sıcak havalarda klimaları açıyoruz. Klimaları 18 dereceye ayarladığımızda soğuğun direkt üzerimize üflemesi birçok rahatsızlığa yol açabilir. Özellikle kas ve kemik ağrıları, kas spazmları gibi sorunlar ortaya çıkabilir," dedi.

Lejyoner hastalığının ortaya çıkma sürecini anlatan Şenyiğit, "Eskiden su veya buharla çalışan klimalar vardı ve bu cihazlar çalışırken içinde mikroplar oluşuyordu. Bu mikroplar, klimanın çalışmasıyla ağız ve burun yoluyla ciğerlere ulaşarak hastalıklara neden oluyordu. Bu hastalığa lejyoner deniyor," ifadelerini kullandı.

Günümüzde kullanılan yeni nesil klimaların lejyoner hastalığını tetikleme ihtimalinin düşük olduğunu belirten Şenyiğit, yine de dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Şu anda kullanılan klimaların buharlı olmadığını, fakat bazı otellerde eski tip klimaların hâlâ mevcut olduğunu hatırlatarak, bu tür klimalara maruz kalındığında baş dönmesi, yüksek ateş ve halsizlik gibi belirtiler oluştuğunda doktora başvurulması gerektiğini söyledi.

"Klima Kaynaklı Öksürük ve Halsizlik Lejyoner Hastalığının Belirtileridir"

Şenyiğit, "Klima kaynaklı zatürre, öksürük, balgam, baş ağrısı, halsizlik ve sersemlik gibi şikayetler lejyoner hastalığının belirtileridir. Bu tür şikayetlerle başvuran hastalarda tomografi ve kan tahlili ile teşhis koyuyoruz. Tahlilde lökositoz veya tomografide iltihaplanma görüldüğünde uygun antibiyotik tedavisi öneriyoruz," diye konuştu.

"Klima 25-26 Derecede Kullanılmalı ve Fan Ayarı Düşük Olmalı"

Lejyoner hastalığına karşı alınabilecek önlemlerden birinin de klimanın doğru kullanımı olduğunu belirten Şenyiğit, şu tavsiyelerde bulundu: "Klima kullanılacaksa 18 dereceyi önermiyoruz. 25-26 derece arasında kullanılmalı ve fan ayarı düşük olmalı. Soğuğun direkt vücuda üflenmesi önlenmeli. Oda sıcaklığı 26 derecenin altına düştüğünde havayı farklı bölgelere yaymak için kapılar açılabilir. Bu şekilde klimanın zararı olmaz."

Kaynak: İLKHA