Klimanın yol açtığı ağrılar genellikle bel, boyun ve sırt bölgelerinde hissediliyor. Terli bir şekilde klima karşısında durmak, kasılma ve spazmlara yol açarak mevcut boyun, bel ve bacak kas ağrılarını şiddetlendirebiliyor.

Op. Dr. Özgür Baran, klimaların zararları ve dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyarılarda bulundu.

Bel, Boyun ve Sırt Ağrılarına Dikkat!

Baran, "Bel, boyun ve sırt ağrıları günümüzde sıkça karşılaşılan sağlık sorunlarından biridir. Bu ağrılar genellikle geçici olsa da, ciddi omurga hasarlarına da bağlı olabilir. İş hayatında uzun süre ayakta duran ya da oturan bireylerde boyun ve bel şikayetleri sıkça görülür. Yaz sıcaklarının gelmesiyle birlikte bu şikayetlere klima ağrıları da ekleniyor. Soğuk hava, omurgasında sorun olan kişilerin problemlerini tetikleyerek fıtık gibi rahatsızlıkların ilerlemesine neden olabilir. Zarar görmüş omurgayı en ufak bir hareket bile etkileyebilirken, soğuğa maruz kalan kaslarda yıpranma ve hasar meydana gelebilir. Hafif bir eğilme bile olumsuz sonuçlar doğurabilir," dedi.

Klimanın Açısı Çok Önemli, Boyun Fıtığı Yapabiliyor

Baran, "Vücudumuzun belirli bir ısı seviyesinin üzerine çıkmasına neden olan klimalar oldukça tehlikeli olabilir. Soğuk havanın bulunduğumuz açıya doğru esmesi, geri dönüşü olmayan vücut ağrılarına yol açabilir. Araçlarda kullanılan klimaların dereceleri düşük tutulmalıdır, mümkünse 20-25 derecelerin altına inilmemelidir. Dış mekanın ısısıyla iç mekanın ısısı arasında en az 15 derece fark olmasına dikkat edilmelidir. Boyun ve kas tutulmalarının sonucunda kişilerin yaşam kalitesi düşmekte ve iş gücünde kayıplar meydana gelebilmektedir. Sağlıklı bireylerde bile boyun fıtığı şiddetli ağrı ile ortaya çıkabiliyorken, klimadan kaynaklanan ağrılar mevcut boyun fıtığı, kireçlenme ve fibromiyalji gibi rahatsızlıkları şiddetlendirmektedir. Bu durumda önlem almak amacıyla; klimadan çıkan hava akımını vücuda direkt temas etmeyecek şekilde yönlendirmek faydalı olacaktır," ifadelerini kullandı.

Geçmeyen Ağrı Zamanla Kronikleşiyor

Baran, "Klima karşısında uzun süre duran kişilerin kaslarında ortaya çıkan kasılma ve ağrılar, zamanla baş ağrısıyla birlikte hareket kısıtlılığı ve kronik ağrıları artırabilir. Geçmeyen ağrıları genellikle ağrı kesici ve kas gevşetici ile hafifletmeye çalışan ve sıcak-soğuk havada çalışma koşullarına devam eden kişilerin, ihmal etmeden doktor kontrolünde uygun tanı ve tedavi yöntemlerine başvurmaları önemlidir. İlerleyen kireçlenme ve fıtıklar zamanla cerrahi tedavi gerektirebilir," diye konuştu.

Kaynak: İLKHA