Newsweek dergisinde yayımlanan Fin bilim insanlarının araştırmasına göre, doğuştan tip 1 diyabete genetik yatkınlığı olan 5.600'den fazla Finli çocuğun 0-6 yaş arasındaki beslenme alışkanlıkları incelendi. Araştırma süresince 94 çocukta tip 1 diyabet gelişti, 206 çocukta ise bağışıklık sisteminin insülin üreten hücrelere saldırdığı ve bunun gelecekte yüksek ihtimalle tip 1 diyabete yol açabileceği tespit edildi.

Bilim insanları, belirli besinlerle hastalık arasında bir bağlantı keşfetti. Çok miktarda yulaf, çavdar, fermente süt ürünleri ve muz gibi bazı meyveleri tüketen çocukların tip 1 diyabete yakalanma riskinin daha yüksek olduğu belirtildi. Ancak bu gıdaların genellikle sağlıklı kabul edildiği için hemen diyetten çıkarılmalarının gerektiğini söylemek için erken olduğu vurgulandı.

 

Araştırmaya göre çilek, ahududu, yaban mersini gibi meyveler ise tip 1 diyabet riskini azaltıyor. Çalışmanın ortak yazarı Finlandiya Ulusal Sağlık ve Refah Enstitüsü’nden Prof. Suvi Virtanen, bu meyvelerin polifenoller açısından zengin olduğunu ve bu bitki bileşiklerinin hastalığa karşı koruyucu etkisi bulunduğunu belirtti. Ayrıca brokoli, karnabahar ve lahana gibi turpgillerden sebzelerin de diyabete karşı koruyucu olduğu ifade edildi.

Fin bilim insanlarının bu çalışması, 9-13 Eylül tarihleri arasında Madrid’de düzenlenecek Avrupa Diyabet Çalışmaları Derneği konferansında sunulacak.

Kaynak: İLKHA