Nöroloji Uzmanı Dr. Özlem Çakır, baş ağrıları arasında en yaygın tip olan migrenin nasıl oluştuğunu ve migreni tetikleyen faktörleri anlattı.

Baş ağrılarının primer ve sekonder olarak ikiye ayrıldığını belirten Çakır, "Primer baş ağrıları arasında küme tipi, gerilim tipi, baş ağrısı ve trigeminal otonomik sefaljiler yer alır. Migren, primer baş ağrıları içerisinde en sık rastlanan türdür." dedi.

Migrenin kadınlarda erkeklere oranla daha sık görüldüğünü ifade eden Çakır, "Genellikle tek taraflı, zonklayıcı ve çok şiddetli baş ağrısı ile kendini gösterir. Bazı hastalarda ağrı öncesinde ışık çakmaları, geçici görme kaybı ve görüş alanında siyah noktalar olabilir. Migren tetikleyicileri, migren hastalarının yaşamında büyük önem taşır." diye belirtti.

Kafein Tüketimi Migreni Tetikliyor!

Çakır, "Sigara kullanımı, stres, açlık, keskin kokular, uykusuzluk, hava değişimi, adet dönemleri, parlak ışıklar, fazla kafein tüketimi ve lodos migren ataklarını tetikler. Ayrıca deniz ürünleri, bazı meyveler ve kızarmış yağlı yiyecekler ağrıyı artırabilir. Migren için tanı koydurucu spesifik bir test veya kan tahlili yoktur. Migren tanısı, özellikle ağrının 4 saatten uzun ve üç günden kısa sürmesi, ataklar halinde olması ile konur." diye belirtti.

Migren tedavisinde amacın, semptomları hafifletmek, gelecekteki atakları azaltmak ve önlemek olduğunu vurgulayan Çakır, "Son zamanlarda ilaç tedavisinin yanı sıra kronik migren olgularında botox tedavisi de oldukça etkilidir. Kişinin migren ağrısını doktor kontrolü olmadan kendi başına kontrol etmeye çalışması farklı sonuçlara yol açabilir. Bunlar arasında aşırı ilaç kullanımı sonucu baş ağrısı, yüksek doz ağrı kesicilere bağlı gastrit ve ülser yer alır. Ataklar tedavi edilmezse, üç günden uzun süren migren ağrısı migren statusuna dönüşebilir." açıklamalarında bulundu.

Çakır, "Migren tedavisinde bol su içmek, düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek, düzenli ve yeterli uyumak ve uzun süreli açlıktan kaçınmak çok önemlidir." tavsiyesinde bulundu.

Editör: Murat Tanrıkulu