Kronik hastalığı bulunanlar için yapılan açıklamada, dış ortam sıcaklığının vücut sıcaklığından yüksek olduğu durumlarda vücudun terleme yoluyla ısısını dengelemeye çalıştığı, ancak aşırı sıcaklarda sadece terleme ile ısının kontrol altında tutulmasının zor olduğu belirtildi.

Açıklamada, yüksek nem oranının, esinti eksikliğinin veya dar giysilerin hava akımını azalttığı, bazı ilaçların da terin buharlaşmasını engellediği vurgulandı. Bu durumun vücudun ısı kaybetmesini zorlaştırdığı ve vücut ısısının tehlikeli seviyelere yükselebileceği ifade edildi.

'Günün en sıcak saatlerinde dışarı çıkılmamalı'

Açıklamada, aşırı sıcaklardan en fazla etkilenen gruplar arasında açık havada çalışanlar, 4 yaşından küçük çocuklar, 65 yaş ve üstü bireyler, bakıma ihtiyacı olanlar, obez kişiler, hamileler, sürekli ilaç kullananlar (özellikle tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları) ve kronik hastalıkları olan kişiler (psikiyatrik bozukluklar, depresyon, diyabet, kronik akciğer hastalıkları, kalp damar hastalıkları, beyin damar hastalıkları) yer aldığı belirtildi.

Kronik hastalığı olanların hava durumunu takip etmeleri, güneş ışınlarının en yoğun olduğu saatlerde açık havada bulunmamaları tavsiye edildi. Ayrıca, sıcak havalarda terletmeyen, hafif ve açık renkli giysiler giymeleri, geniş kenarlı ve hava delikli şapkalar, şemsiyeler ve güneş gözlükleri kullanmaları önerildi.

'Tuzlu yiyeceklerden kaçınılmalı, su tüketimi artırılmalı'

Açıklamada, rahat ve hava alabilen ayakkabılar tercih edilmesi, terleme ile artan sıvı ve mineral kaybını dengelemek için bol su içilmesi, dengeli beslenilmesi ve kafeinli, alkollü veya aşırı şekerli içeceklerden kaçınılması önerildi. Ayrıca, hasta yakınlarının özellikle 65 yaş üstü, yalnız yaşayan ve kronik hastalığı olan kişilerle düzenli olarak iletişimde bulunarak sağlık durumlarını takip etmeleri istendi.

Yüksek sıcaklıkların, terleme ve sıvı kaybı nedeniyle böbreklere ek yük getirdiğine dikkat çekilen açıklamada, böbrek hastalığı olanların günlük su tüketimini doktorlarının belirlediği miktarlara göre ayarlamaları ve yüksek tuz içeren gıdalardan kaçınmaları gerektiği vurgulandı.

Kaynak: AA