Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dijital vergi uygulamaları ve kayıt dışı ekonomi ile mücadele çerçevesinde alınan yeni kararları açıkladı.
Şimşek, yeni dönemde tüm vergi işlemlerinin elektronik ortamda gerçekleştirileceğini ve yapay zeka teknolojilerinin kullanılacağı Dijital Vergi Dairesi'nin hayata geçirileceğini söyledi.
Bakan Şimşek, resmi gazetede yayınlanan bildirilerle getirilen yeni düzenlemeleri ve akaryakıt alımlarında kullanılacak yeni sistemi değerlendirdi.
Şimşek, sistem hakkında bilgi vererek, iş yeri araçlarının akaryakıt alımlarında kullanacakları sistemin kayıt dışı ekonomiye karşı etkin bir araç olacağını vurguladı.
"GİB, Dijital Vergi Dairesi'ni başlatıyor"
Yapılan düzenlemeler kapsamında, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), elektronik uygulamaların bir parçası olarak Dijital Vergi Dairesi'ni faaliyete geçireceğini belirten Şimşek, elektronik hizmetlerin tek bir çatı altında toplanarak mükelleflere kolay, hızlı ve güvenli erişim sağlanacağını ifade etti.
Şimşek, bilişim teknolojilerinin sunduğu fırsatlardan daha fazla yararlanmak amacıyla geliştirilen Dijital Vergi Dairesi'nin hizmetlerine "dijital.gib.gov.tr" adresi üzerinden erişileceğini belirtirken, şunları dile getirdi:
Dijital Vergi Dairesi, beyanname, bildirim ve dilekçe gibi belgelerin dijital olarak sunulmasını sağlayacak ve bu belgelerle ilgili işlemleri elektronik ortamda sonuçlandıracak. Başkanlık tarafından oluşturulan İnteraktif Vergi Dairesi, Elektronik Beyanname Sistemi, İnternet Vergi Dairesi ve Hazır Beyan Sistemi gibi uygulamalara artık Dijital Vergi Dairesi üzerinden ulaşılabilecek.
"Dijital vergi dairesinden 'Borcu yoktur' yazısı alınabilecek"
Şimşek, Dijital Vergi Dairesi ile vergi dairelerine gitmeden tüm işlemlerin gerçekleştirilebileceğini, mükellefiyet ve "Borcu yoktur" belgesi gibi bazı işlemlerin tamamen dijital ortamda yapılacağını belirterek, şunları ekledi:
"İnternet Vergi Dairesi ve İnteraktif Vergi Dairesi'nde bulunan tüm işlemler aşamalı olarak Dijital Vergi Dairesi'ne taşınacak ve mükellefler için işlem yapma kolaylığı sağlanacak. Vergilendirme hizmetlerinde yapay zeka uygulamaları da geliştiren Başkanlık, ilerleyen süreçte, mükelleflerin başvuruları üzerine vergi daireleri tarafından yapılan işlemleri, robotik süreçler ve yapay zeka teknolojileri kullanarak Dijital Vergi Dairesi üzerinden gerçekleştirecek. Vergi dairelerine gitmeden mükellefler için işlemler hızlıca sonuçlanacak. Vergi yükümlülüklerini yerine getirme süreci daha hızlı ve kolay hale gelecek."