Dicle Elektrik, artışın nedenlerinin başında, yağışların devam ettiği bölgelerde bazı tarımsal sulama abonelerinin, yer altından elektrik gücüyle su çekerek sulama yapmasını gösterdi.

Bu durumun tüketimi rekor seviyelere taşıdığını aktaran şirket, hizmet verdiği bölgede büyük çoğunluğu Şanlıurfa ve Mardin’de olmak üzere tarımsal sulama abonelerinin elektrik faturası borçlarının toplam 50 milyar TL’yi aştığını duyurdu.

Dicle Elektrik Tüketim Diyarbakır’da 2 Kat, Urfa Ve Mardin’de 3 Kat Arttı 4

Dicle Elektrik, dağıtım hizmeti sunduğu Güneydoğu Anadolu illerinde elektrik tüketiminde yaşanan dikkat çekici artışla ilgili kamuoyunu bilgilendirdi. Yağışların yaşandığı bölgelerde bazı tarımsal sulama abonelerinin yer altından elektrik gücüyle su çekmeye devam etmesinin, tüketimi rekor seviyelere taşıdığı bildirildi. Şanlıurfa ve Mardin’de elektrik tüketiminin geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 3 kat artarken Diyarbakır’da bu artışın 2 kat olarak gerçekleştiğini duyuran şirketten konuyla ilgili açıklama yapıldı. Söz konusu açıklamada, yıllardır borcunu ödemeyen bazı abonelerin hâlâ hiçbir masraftan kaçınmadan elektrikle sulama yapmasının enerji altyapısına zarar verdiğini ve adil bir hizmet sunumunu engellediğini belirtildi.

Dicle Elektrik Tüketim Diyarbakır’da 2 Kat, Urfa Ve Mardin’de 3 Kat Arttı 1

ELEKTRİK TÜKETİMİ YÜZDE 586 ARTTI

Dicle Elektrik’ten yapılan açıklamaya göre, 13-14 Nisan tarihlerinde Şanlıurfa ve Mardin’deki elektrik tüketimi geçen yıla göre yaklaşık 3 kat, Diyarbakır’da ise 2 kat artış gösterdi. Örneğin Şanlıurfa’nın Siverek ilçesine bağlı kırsal Çomaklı Mahallesi’nde, 2024 yılında 2.1 milyon kWh olan tüketim, 2025’in aynı döneminde yüzde 586 artarak 14.9 milyon kWh’ye ulaştı. Siverek’in merkez kırsalında yüzde 561, Bakırsa Mahallesi’nde yüzde 549 ve Zümrütlü Mahallesi’nde ise yüzde 422 oranında tüketim artışı yaşandığı bildirildi. Bu bölgelerdeki kaçak elektrik kullanım oranı ise yüzde 95 seviyesine ulaştı. Bununla beraber şirket, hizmet verdiği bölgede büyük çoğunluğu Şanlıurfa ve Mardin’de olmak üzere tarımsal sulama abonelerinin elektrik faturası borçlarının toplam 50 milyar TL’yi aştığını duyurdu.

KAÇAK TÜKETİMİN BÜYÜK KISMI TESPİT EDİLEMİYOR

Şirket tarafından yapılan değerlendirmelerde şu ifadeler yer verildi;

Dicle Elektrik Tüketim Diyarbakır’da 2 Kat, Urfa Ve Mardin’de 3 Kat Arttı 2

2025 yılının ilk çeyreğinde yapılan ölçümler, Dicle Elektrik tarafından dağıtım hizmeti verilen tarımsal sulama alanlarında 12.8 milyon kWh’lik kaçak elektrik kullanımı olduğunu ortaya koydu. Buna karşın sahadaki zorluklar ve zaman zaman yaşanan saldırılar nedeniyle söz konusu kaçak tüketimin yalnızca yüzde 14’lük kısmı tespit edilip ceza tutanağına dönüştürülebildi. Yetkililer, bu durumun ciddi bir kamu zararı oluşturduğuna dikkat çekti.

“YAĞMURA RAĞMEN SULAMA, ENERJİ KAYNAKLARINI TÜKETİYOR”

Dicle Elektrik ekipleri tarafından sahada yapılan incelemelerde, özellikle Şanlıurfa ve Mardin’de yağan yağmura rağmen yeraltı sularıyla tarlalarda sulama yapılmasına ait görüntüler kayda alındı. Son olarak Şanlıurfa'nın Siverek ilçesine bağlı Karacadağ bölgesinde, buğday tarlalarının yağışlara aldırış edilmeden elektrikle çekilen suyla sulandığı tespit edildi. Aynı şekilde geçtiğimiz haftalarda Mardin’in Artuklu ilçesi kırsalında da benzer görüntüler kaydedilmişti.

ŞEBEKELER İŞLETİLEMEZ HALE GELİYOR

Dicle Elektrik Tüketim Diyarbakır’da 2 Kat, Urfa Ve Mardin’de 3 Kat Arttı 3

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) regülasyonları çerçevesinde hizmet vermeyi sürdüren Dicle Elektrik’ten yapılan açıklamada, hizmet bölgesinde özelleşme sürecinin başladığı 2013 yılından bu yana yaklaşık 62 milyar TL tutarında yatırım gerçekleştirildiği belirtildi. Açıklamada, bazı tarımsal sulama abonelerinin sorumluluklarını yerine getirmemesinin, yapılan yatırımları sekteye uğrattığı ve enerji arz güvenliğini riske attığı vurgulandı. Kaçak tüketim ile ödenmeyen borçlara rağmen artan elektrik kullanımının şebekelerde ciddi zararlara yol açtığına dikkat çekilirken bu yoğun ve bilinçsiz kullanımın enerji hatlarında geri dönüşü olmayan hasarlara neden olduğu, bazı bölgelerde ise şebekelerin işletilemez hale geldiği ifade edildi.

Kaynak: (Bülten)