Dicle Elektrik, kaçak elektrik kullanımını önlemek için teknolojik yöntemlerle sahada denetimlerini sürdürüyor. Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesindeki Aşağıkoçlu Mahallesi’nde bir çiftçinin pamuk ve mısır tarlasında, toprak altına gizlenmiş 160 kWA gücünde bir kaçak trafo bulundu. Bu trafo, sulama amaçlı kullanılıyor ve günde ortalama 10 bin TL değerinde elektrik harcıyordu.
Dicle Elektrik’in Genel Müdür Yardımcısı Şeref Korhan, son 10 yılda özelleşme süreci boyunca kaçak elektrikle mücadele ettiklerini söyledi. Korhan, “Bu alanda çok tecrübe kazandık. Yaz aylarında tarımsal sulamadan dolayı çok fazla kaçak tüketim oluyor. Dağıtım bölgemizde, Türkiye’deki tarımsal sulama için kullanılan elektriğin yarısından fazlası tüketiliyor. Bu yüzden tarımsal kaçak tüketim, ekonomiye büyük zarar veriyor. Teknolojik araçlarla kaçak tüketimi yüzde 76’dan yüzde 43’e indirdik. Bu yıl sadece 22 kaçak trafoya el koyduk. Eyyübiye’de bulduğumuz toprağa gömülmüş kaçak trafo, karşılaştığımız ilk yöntem. Kaçak kullanıcılar, drone denetimlerinden kaçmak için yeni yöntemler geliştiriyor,” dedi.
Kaçak trafoyu kuranların hayatlarını tehlikeye attıklarını belirten Korhan, “Bu trafonun bağlı olduğu iletim hattında 34 bin 500 volt gücünde elektrik akımı var. Bağlantıyı yapan kişi akıma kapılsa, hayatta kalması çok zor. Bu trafo için savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Ama önce trafo sahibine gelip yasal abonelik işlemi yapmasını istiyoruz. Kaçak trafo almak yerine abonelik işlemi yapsın ve hem bizim hem de devletin sunduğu imkanlardan faydalansın ve kayıtlı elektrik kullansın” diye konuştu.