Şirket tarafından yapılan açıklamada, tarımsal sulama yapan bir kesimin, kaçak elektrik kullanmak için yüz binlerce lira harcayarak temin ettiği trafoları kayıt altına almadan kullanmakta ısrar ettiği bildirildi. Derik ve Kızıltepe ilçesinde bulunan ve koordinatlarıyla belirlenen kaçak trafolara el konulabilmesi için yasal sürecin başlatıldığı açıklandı.

Dicle Elektrik, Derik ve Kızıltepe ilçesinde kaçak ekiplerinin saha taramasının ardından devreye giren drone filosu tarafından tespit çalışması yapıldığını, çalışma kapsamında, son bir hafta içerisinde kaçak elektrik ile tarımsal sulamada kullanılan ve kayıt altında bulunmayan 975 adet kaçak trafo tespit edildiğini aktardı. Dağıtım şirketinin avukatları, marka ve güçleri belirlenen kaçak trafolara el konulabilmesi için koordinatların da yer aldığı belgelerle, adli makamlara başvurdu.

Dicle Elektrik Bir Haftada 975 Kaçak Trafo Tespit Edildi 1

Daha çok geceleri kanca atmak sureti ile kullanılıyor

Önceki hafta Derik ilçesinde tespit edilen 97 adet kaçak trafoya el konulabilmesi için güvenlik güçleri eşliğinde çalışma yürüten enerji şirketi, bunun yanı sıra kaçakla mücadele kapsamında saha taramalarını da sürdürüyor. Mobil ekiplerin karadan yaptığı denetimlerin ardından havadan drone ile gerçekleştirilen kontroller kapsamında, son bir hafta içerisinde 975 adet kaçak trafo tespit edildi. Kaçak trafolardan bir kısmının traktör römorkuna konularak mobilize edildiği ve ihtiyaç duyulan yerlerde genellikle gece kanca atmak yöntemiyle kullanıldığı ortaya çıktı. Dicle Elektrik’in termal kameralı droneları bir gecede 21 adet kaçak trafo tespit ederek tüm verileri kaydetti.

7 bin aboneden 5.600’ünün borcu 11 milyar lirayı geçti

Dicle Elektrik Bir Haftada 975 Kaçak Trafo Tespit Edildi 2

Mardin’de, tarımsal sulama yapan çiftçilerin çok büyük bir bölümünün gecikmiş elektrik borcunun bulunduğu belirtildi. Çiftçi, Devlet Su İşleri’nin sulama kanalları tamamlanmadığı için yüksek elektrik enerjisi harcayarak kuyulardan su çekmek suretiyle sulama yapıyor. Şirketin aktardığı bilgilere göre, Mardin’de bulunan 7 bin kadar tarımsal sulama abonesi çiftçiden 5.600 kadarının, vadesi geçmiş elektrik borcu 11 milyar 462 bin TL’ye ulaştı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Dicle Elektrik yetkilileri, kaçak elektrik tüketimi kadar tarımsal sulama abonelerinin ödenmeyen elektrik borcunun da ciddi bir sorun teşkil ettiğine dikkat çekerek, “Ülkemizin tarımsal kalkınmasında önemli bir unsur olan elektrik tedarikinin kesintisiz bir şekilde devam etmesi için borçların düzenli olarak ödenmesi önem taşıyor. Ayrıca birikmiş borçların yapılandırılması konusunda çok sayıda kolaylık sağlamamıza rağmen alacak yükü sürekli artıyor.” dedi.

Kaynak: (Haber Merkezi)