İşte Dezenformasyon Bülteni'nde yer alan bazı yalan ve gerçekler:
- Türkiye'den İsrail'e silah ihracatı yapılıyor mu?
Yalan: Bültende, "Türkiye'den İsrail'e barut, silah ve mühimmat ihracatı devam ediyor" iddiasının doğru olmadığı belirtildi. Türkiye'nin her zaman Filistin'in haklı davasının yanında yer aldığına vurgu yapılarak, Filistinlilere zarar verecek herhangi bir faaliyetin mümkün olmadığı ifade edildi.
Gerçek: Bültende yer alan bilgilere göre, Türkiye Cumhuriyeti, işgal rejimi ile askeri mühimmat ticareti, askeri eğitim ve tatbikat da dahil hiçbir faaliyette bulunmuyor. İhracat listesinde yer alan ürünlerin savaş silahları ve mühimmatı değil, spor ve av gibi kişisel amaçlı kullanılan ürünler olduğu belirtildi.
- Adana'da iki genç polis tarafından darp edildi mi?
Yalan: PKK'nın propaganda hesaplarından paylaşılan, "Adana'da iki genç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı eleştirdikleri için polis tarafından darp edildi" iddiasının yalanlandığı belirtildi.
Gerçek: Olayda, ehliyetsiz motosiklet kullanan ve kasten yaralama suçundan kaydı bulunan bir şahsa cezai işlem uygulandıktan sonra, şahsın elinde bulunan elektrikli testereyi göstererek görevli memuru tehdit ettiği ve polise mukavemet gösterdiği belirtildi. Olayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ilgisi olmadığı vurgulandı.
- Emeklilerin ikramiyeleri konusunda tartışma yaşandı mı?
Yalan: Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Bakan Şimşek arasında elektrik ve doğal gazda yapılan devlet katkısı ile emeklilerin ikramiyeleri konusunda tartışma yaşandığı iddiasının asılsız olduğu bildirildi.
Gerçek: Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek arasında böyle bir diyalog yaşanmadığı belirtildi. Ayrıca, elektrik ve doğal gazda devlet desteğinin devam ettiği ve emekli ikramiyelerine zam yapıldığı vurgulandı.
- Akaryakıt fiyatları üç haneli olacak mı?
Yalan: Akaryakıt dağıtım şirketlerinin, bayilerinden yıl sonuna kadar fiyat tabelalarını 3 haneli olacak şekilde yenilemelerini istediği iddiasının asılsız olduğu belirtildi.
Gerçek: Akaryakıt dağıtım şirketlerinin böyle bir talepte bulunmadığı ve akaryakıt fiyatlarının bu sene sonunda üç haneli olacağına dair bir öngörünün bulunmadığı vurgulandı.
- Hükümet IMF ile anlaştı mı?
Yalan: Hükümetin IMF ile anlaştığı ve seçimden sonra bu anlaşmanın açıklanacağı haberlerinin asılsız olduğu belirtildi.
Gerçek: Türkiye'nin IMF ile herhangi bir kredi anlaşması yapmadığı ve ekonomi programının Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde kararlı bir şekilde sürdürüldüğü ifade edildi.
- Bakan Şimşek "1,5 yıllık çok zor bir süreç bizi bekliyor" dedi mi?
Yalan: Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in güncel herhangi bir açıklamasında böyle bir ifade kullanmadığı belirtildi.
Gerçek: "Bakan Şimşek'in açıklaması" iddiasıyla yapılan paylaşımların dezenformasyon olduğu ve bu tür dezenformasyon kampanyalarına itibar edilmemesi gerektiği vurgulandı.