Sözbilir, özellikle Kahramanmaraş'tan geçen ve "Maraş Fay Zonu" olarak adlandırılan fayın henüz kırılmadığını ifade etti. Bu fayın 6,8 büyüklüğüne kadar deprem üretme kapasitesine sahip olduğunu belirten uzman, "Maraş Fay Zonu'nun güney ucunda 5 hendek açarak fayın yaşı, geçmişteki deprem sıklığı ve en son ne zaman deprem ürettiği gibi bilgileri ortaya koyduk. Bu verilere göre, fayın güneyindeki parçanın aktif olduğu ve yapılaşmanın bu alanda sınırlandırılması gerektiği yönünde öneride bulunduk." dedi.

Deprem Uzmanindan Maras Uyarisi O Fay Henuz Kirilmadi Bfbb5555

Tarihi Veriler ve Yüksek Deprem Riski

Sözbilir, Maraş Fay Zonu'nda son depremin 1500'lü yıllarda meydana geldiğini ve Doğu Anadolu Fayı'ndan kaynaklanan depremlerin de bu fay kolunu etkilediğine dair kanıtlar bulduklarını belirtti.

Yedisu Segmenti ve Ölüdeniz Fayı

6 Şubat depremlerinin ilkinde Narlı, Erkenek, Pazarcık ve Amanos segmentlerinin kırıldığını, ikinci büyük depremde ise Çardak ve Doğanşehir faylarının harekete geçtiğini aktaran Sözbilir, Malatya Fayı'nın ise henüz kırılmadığına dikkat çekti. 16 Ekim’de Malatya’nın Kale ilçesinde meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremde Erkenek ile Pütürge arasında kırılmamış fayın kırıldığını, ancak Elazığ'a doğru kalan parçaların artık kırılmamış fay kalmadığını söyledi. Bingöl bölgesinde ise hâlâ kırılmamış fay parçaları bulunduğunu ekledi.

Sözbilir, "Bingöl civarında Yedisu Segmenti henüz kırılmadı. Kuzey Anadolu Fayı'nın bir kolu olan bu segment, deprem beklenen yerlerden biri. Bu bölgede büyük bir sismik boşluk var ve bu fayların günümüzde yeniden deprem üretme zamanı geldi." dedi.

Son olarak, Ölüdeniz Fayı'nın da Pazarcık’tan güneye uzanan bir hat üzerinde olduğunu ve 6 Şubat depremlerinde bu fayın kırılmadığını belirten Sözbilir, Sakçagöz, Yesemek ve Hacıpaşa gibi ülkemiz sınırları içindeki fay parçalarının hâlâ aktif olduğunu ve bu bölgedeki çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

Kaynak: AA