Delil, Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından açıklanan hububat fiyatlarının çiftçilerin beklentilerini karşılamadığını, fiyatlar çok düşük olduğu için çiftçilerin zor durumda kalacağını söyledi.

Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanlığında açıklama yapan Delil, TMO'nun duyurduğu hububat alım fiyatlarını yeterli bulmadıklarını söyledi.

Delil şunları söyledi:

Diyarbakır’da Hububat Fiyatlarına Tepki 2

Açıklanan fiyatlar beklentimizin çok altında kaldı. Bundan dolayı çiftçilerimizden aşırı derecede tepki aldık. Çiftçilerimiz önümüzdeki sezon nasıl üretim yapacağız diyor. Hububat fiyatları; ekmeklik buğday 9,25 TL, makarnalık buğday 10 TL, arpa ise 7,25 TL olarak açıklanmış. Ancak geçtiğimiz yıllara göre kıyasladığımız zaman makarnalık buğdaya ve ekmeklik buğdaya %11 civarında bir fark gelmiş. Arpada ise %3.                                                                                                Çiftçilerin girdi maliyetleri ilaç, gübre, mazot ve tohum fiyatları ise ikiye katlandı.

“İthalatın kapatılmasını memnuniyetle karşılıyoruz”

“İthalat kapatılmış, bunu memnuniyetle karşılıyoruz. Fakat ithalat kapatılmış olması piyasanın anında yükseleceği anlamına gelmez. Piyasada aşırı miktarda stoğumuz var. Bu stokumuzu bitirmeden iç piyasanın yükselmesini bekleyemeyiz.  İç piyasa evet belki yükselecektir fakat çiftçiler o zamana kadar elindeki ürünü satacaktır. Fiyatlar çok düşük çiftçilerimiz bu şekilde üretime devam edemeyeceklerdir.”

TMO’DAN beklentiler

Diyarbakır’da Hububat Fiyatlarına Tepki 1

“TMO’dan beklentimiz; Ekmeklik buğdayı 13 TL, Makarnalık (sert) buğdayı 14 TL, arpa 10 TL ve Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı Çiftçilerimize buğday için ton başına 2.500 TL’ye, Arpa için ton başına 1.500 TL’ye kadar fark ödemesi desteği verilmesi hususlarında revizyon yapılmasını talep ediyoruz.”

Muhabir: (İrfan Gültekin)