55 yaşındaki Cengiz Kıllı ve 24 yaşındaki oğlu Mehmet Tolga Kıllı, her sabah erken saatlerde 20 metrekarelik iş yerlerinin demir kepenklerini kaldırıp önlüklerini takarak çalışmaya başlıyor. Dedelerinden öğrendikleri yöntemleri ve titizliği mesleklerine yansıtan baba-oğul, müşterilerine katmer, lokma, burmalı kadayıf, fıstıklı kadayıf, billuriye ve paşazade gibi yöresel tatlıları sunuyor.
"Mesleğimi İlk Günkü Aşkla Yapıyorum"
Tatlıcılık mesleğine 12 yaşında başlayan Cengiz Kıllı, mesleğini büyük bir sevgiyle yaptığını belirtti. AA muhabirine konuşan Kıllı, "Okula giderken bile dükkana gelip giderdim. Şimdi 55 yaşındayım ve hala ilk günkü heyecanla işime geliyorum. Oğlumla birlikte bu işi sürdürüyorum, torunlarımla da devam edeceğine inanıyorum," dedi.
İki çocuk sahibi olan Kıllı, kızının matematik öğretmeni olduğunu, oğlunun ise hem üniversitede okuyup hem de yanında çalıştığını ifade etti. Mesleğini oğluna öğretmiş olmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Kıllı, "Oğlumun mesleği ilerletmesi beni gururlandırıyor. Sağlığım el verdiği sürece çalışmaya devam edeceğim," diye konuştu.
"Tatlıcılık, Çocukluk Hayalimdi"
Ailenin dördüncü kuşak tatlı ustası olan Mehmet Tolga Kıllı ise mesleğe küçük yaşlarda başladığını anlattı. "8 yaşından itibaren dükkanda çalışmaya başladım. Birinci sınıfta öğretmenim ‘Büyüyünce ne olmak istersiniz?’ diye sorduğunda, arkadaşlarım doktor, öğretmen derken ben ‘Tatlıcı olacağım.’ diyordum," diyen Kıllı, mesleğini gururla yaptığını söyledi.
Babası Cengiz Kıllı’nın 40 yıldır aynı dükkanda çalıştığını belirten genç usta, "Beş-altı yıl içinde babamı emekli edeceğiz. Ondan sonra işimizi sürdürerek babamın adını ve aile geleneğimizi yaşatmaya devam edeceğiz," ifadelerini kullandı.
Tatlıcılık mesleğine olan bağlılıklarıyla dikkat çeken aile, dedelerinden miras kalan bu geleneği titizlikle sürdürmeye kararlı.