Büyükşehir Belediyesi ile Diyarbakır Barosu arasında, şiddet mağduru kadınlara danışmanlık ve hukuki destek sağlanması amacıyla “Kadınlara Adli Yardım ve Belediye Personeline Yönelik Eğitim Hizmeti Alınması İşbirliği Protokolü” imzalandı. Protokol törenine, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, Genel Sekreter Yardımcısı Zerin Türk, Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanı Özden Gürbüz ile Büyükşehir Belediyesi Meclisi Kadın Komisyonu ve Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi üyeleri katıldı.

Eş Başkan Bucak: Diyarbakır’a Özgü Bir Çalışma Geliştirildi

Protokol hakkında konuşan Eş Başkan Serra Bucak, kadına yönelik şiddetin her geçen gün arttığına dikkat çekti ve bu konuda farkındalık yaratmanın, şiddet gören kadınlara hukuki ve adli yardım sağlamanın önemli bir gündem maddesi olduğunu belirtti. Bucak, “Bu protokol, Türkiye’nin diğer illerinde de belediyelerle ortak olarak imzalanan bir protokoldür. Ancak biz, kadın hakları alanında uzun süredir çalışan ve bu konuda deneyim sahibi olan bir kent olarak, Diyarbakır’a özgü bir çalışma geliştirdik. Bu çalışmada, şiddet mağduru kadınların adli yardım alırken kadın avukatlar tarafından temsil edilmesi gibi önemli bir detayı da protokole ekledik” dedi.

D S C09447 2998X2000

'Eğitim Kurumsal Yapımızı Güçlendirecek'

Bucak, bu protokol çerçevesinde belediye personeline yönelik eğitim hizmetleri de alacaklarını belirterek, “Bu eğitimler, kurumsal yapımızı ve kadına yönelik şiddetle mücadelede toplumsal cinsiyet konusunda çalışan yapılarımızı güçlendirecek” diye ekledi.

‘Protokol Bizim İçin Anlamlıdır’

Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren ise yargıya ve adalete erişimin ekonomik bir sorun olduğuna dikkat çekerek, “Diyarbakır Barosu olarak şiddet mağduru kadınlara destek sunmak için çalışıyoruz ancak mevcut kaynaklarla bu hizmeti tam olarak yerine getiremiyoruz. Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla hazırlanan bu protokol, kadın hakları alanında önemli çalışmaları içeriyor ve bizim için anlamlıdır” şeklinde konuştu.

Dbb Ile Baro Arasında Protokol Imzalandı3

Protokolün imzalanmasının ardından, uluslararası sözleşmelerin kadına yönelik şiddet ve ayrımcılık konusunda getirdiği yükümlülüklere dikkat çekildi.

Belediye ve Baro Şiddet Mağduru Kadınlara Destek Verecek

Protokol kapsamında adli yardım hizmetlerinin bir kısmı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacak. Şiddet mağduru kadınlar, hukuki destek almak için Büyükşehir Belediyesi ve Diyarbakır Barosu’na başvurabilecek. Diyarbakır Barosu Adli Yardım Merkezi, başvuruları inceleyerek uygunluk kriterlerine göre karara bağlayacak.

Belediye Personeline Eğitim Verilecek

Diyarbakır Barosu, protokol çerçevesinde Büyükşehir Belediyesi personeline yönelik eğitimler düzenleyecek.

Kaynak: DBB Bülten