DEM Partili Van Belediyesi Eş Başkanı Abdullah Zeydan’a getirilen yurt dışı çıkış yasağı nedeniyle toplantıya katıldığını belirten Madenkuyu, tüm DEM Partili belediye başkanlarına yurtdışı yasağı uygulandığını hatırlattı. Ayrıca, 31 Mart yerel seçimlerinden önce ve sonra DEM Partili belediyelerin karşı karşıya kaldığı baskılara dikkat çekti.

"Yerel Demokrasi Güçlendirilmelidir"

Madenkuyu, konuşmasında yerel ve bölgesel demokrasinin sağlanmasının barış ve istikrar için kritik olduğunu belirtti. Merkeziyetçi yaklaşımların yerel yönetimler üzerindeki baskıları kaldırmasının, bu sürecin en önemli adımı olduğunu ifade etti. Halkın katılımıyla işleyen bir yerel yönetim anlayışının demokrasiyi güçlendireceğini vurguladı.

Türkiye’nin Yerel Yönetimler Politikası

Türkiye’nin yerel yönetimler yapısını değerlendiren Madenkuyu, Anayasa’da tanımlandığı gibi merkezi ve yerel yönetimlerin halka temsil imkânı sunduğunu belirtti. Yerel yönetimlerde belediye meclislerinin hem karar alma hem de denetleme organı olarak işlediğini söyledi.

Çok Dilli Yerel Hizmetler Kriminalize Ediliyor

Son yıllarda kayyım uygulamalarına değinen Madenkuyu, çok dilli yerel yönetim hizmetlerinin kriminalize edildiğini ve Kürtçe gibi yerel dillerdeki hizmetlerin hedef alındığını belirtti. Ayrıca, kayyım atanan belediyelerde asimilasyon politikalarının uygulandığını ve büyük borçlar bırakıldığını ifade etti.

"Belediyeler Müfettişlerin Mabedi Haline Geldi"

Madenkuyu, kayyımlardan devralınan belediyelerin büyük borç yüküyle karşı karşıya olduğunu ve Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Tedbirleri Genelgesi’nin belediyelerin hizmet üretmesini engellediğini belirtti. Ayrıca, DEM Parti’nin kazandığı belediyelere müfettişlerin sık sık gönderildiğini ve bu durumun belediyeler üzerinde baskı oluşturduğunu söyledi.

"Halkla Birlikte Hizmet Üreteceğiz"

Madenkuyu, merkezi hükümetin baskılarına rağmen demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü bir anlayışla halkla birlikte hizmet üretmeye devam edeceklerini belirtti. Eş başkanlık modelinin dünya çapında ilham kaynağı olduğunu vurguladı.

Rapor Kabul Edildi

Toplantıda, Türkiye’deki yerel seçimleri izleyen komisyonun hazırladığı ve yerel özerklik ile hukukun üstünlüğüne odaklanan rapor, tartışmaların ardından oy çokluğuyla kabul edildi.

Delegasyon Görüşmeleri Yürüttü

DEM Parti Yerel Yönetimler Delegasyonu, birçok ülkenin temsilcileriyle görüşmeler yaptı. Görüşmelerde AK-YBYK Başkanı Marc Cools ve Türkiye raportörleriyle temaslarda bulunuldu.

Kaynak: DBB Bülten