Yüksek Öğretim Kurumu ve üniversitelerin değerli yöneticilerine hitap eden Erdoğan, yeni akademik yılın üniversiteler, öğretim üyeleri ve öğrenciler için hayırlı olmasını dileyerek, YÖK ödüllerine layık görülen bilim insanlarını ve üniversiteleri tebrik etti.

Erdoğan, Anadolu'nun, dünyanın ilk eğitim merkezlerinin doğduğu coğrafya olduğunu vurgulayarak, "Bizler, bu toprakların bin yıllık sakinleriyiz. Avrupa’yı karanlıktan çıkaran Endülüs’tür. Eğer Endülüs ilim saçmamış olsaydı, Avrupa cehaletten nasıl uyanırdı? Osmanlı döneminde de Fatih Medreseleri’nde hem dini hem de pozitif ilimler öğretilmiştir" dedi.

"Akademi sadece bilgi aktarımı yapan bir yer değil, aynı zamanda tüm fikri değerlendirmelerin yapıldığı, sosyal bilimlerin merkezi olan bir alandır" diyen Erdoğan, iktidara geldiklerinden itibaren eğitime büyük önem verdiklerini belirtti. 2002’de 76 olan yükseköğretim kurumu sayısının bugün 208’e ulaştığını, öğrenci sayısının ise 2 milyondan 7 milyonun üzerine çıktığını ifade etti.

Erdoğan, bilimsel yayınlardaki artışa da dikkat çekerek, Türkiye’nin 2002’de 29. sıradayken bugün 17. sıraya yükseldiğini söyledi. Ancak bu artışın yeterli olmadığını da ekledi. TEKNOFEST Adana’da gördüğü tablonun umutlarını artırdığını vurguladı.

"15 Kat Gelir Artışı Oldu"

Erdoğan, hükümetin her zaman öğrencilerin yanında olduğunu belirterek, 2002’de 16 bin olan yabancı öğrenci sayısının bugün 340 bini geçtiğini ve bu öğrencilerin ülke ekonomisine 3 milyar dolarlık katkı sağladığını söyledi. Gelir artışının 15 kat olduğunu belirten Erdoğan, bu rakamların ABD ve Avrupa ülkelerine kıyasla artırılması gerektiğini ifade etti.

Erdoğan ayrıca, geçmişte üniversite harçları nedeniyle yapılan protestolara değinerek, 2012’de harçları kaldırarak bu sorunu çözdüklerini hatırlattı. Katsayı adaletsizliği ve kılık kıyafet yasaklarını kaldırarak ikna odaları dönemini sona erdirdiklerini vurguladı. Yurt kapasitesinin 993 bine ulaştığını, yurtları otel konforuna kavuşturduklarını ve öğrencilere ekonomik destek sağladıklarını belirtti.

Şiddet Olayları

Erdoğan, geçtiğimiz Cuma günü iki genç kızın hayatını kaybettiği olaylara da değinerek, ailelerine başsağlığı diledi. Bu tür vakaların önlenmesi için devlet ve millet olarak gerekli adımlar atılmazsa, batılı ülkelerde yaşanan sorunların Türkiye’de de yaşanabileceğine dikkat çekti.

TEKNOFEST Adana’da gördüklerinin kendilerine gelecek için umut verdiğini yineledi.

Editör: Murat Tanrıkulu