İran Dışişleri Bakanlığı Irak Masası Sorumlusu Musa Alizade Tabatabai, Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın Bağdat ve Erbil ziyareti hakkında ülkesindeki medya kurumuna yaptığı açıklamada, “İran Cumhurbaşkanının bu ziyaretini yurt dışına gerçekleştirdiği en başarılı diplomatik ziyaret olarak nitelendirebiliriz” dedi.

Pezeşkiyan Bağdat ziyareti sırasında Rûdaw muhabiri Helkawt Aziz’in sorularına Kürtçe yanıt vermişti.

Tabatabai, Pezeşkiyan'ın Kürtçe konuşmasının, iki ülke arasındaki ilişkileri olumlu yönde değiştirdiğini vurgulayarak, “Bu ziyaret bizi birkaç yıl ileriye taşıdı” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Basına Kürtçe Açıklamalarda Bulundu-1

Pezeşkiyan’ın Kürtçe konuşması tüm Irak'ta ve özellikle Kürdistan Bölgesi'nde büyük yankı uyandırdığını söyleyen Tabatabai, “İran ile Irak Kürdistan Bölgesi arasındaki ilişkilerin gelişmesine sıcak bakmayan kanallar bile Pezeşkiyan'ın bölgeye yaptığı ziyaretin öneminden bahsetmeye başladı. Ayrıca bazı Kürt televizyon kanalları haberlerini Farsça altyazıyla yayınladı” dedi.

Pezeşkiyan’ın Kürdistan Bölgesi’ne yaptığı ziyaret sırasında hazırlanan karşılama töreninin ilgi çekici olduğunu belirten Tabatabai, "Karşılamada Pezeşkiyan'ın resimleri asılmıştı. Ayrıca Kürtçe, Arapça ve Farsça pankartlar hazırlanmıştı. Dikkat çekici olan, İran, Irak ve Kürdistan Bölgesi bayraklarının yan yana asılmasıydı. Diğer ülke liderlerinin Kürdistan Bölgesi'ne yaptığı ziyaretlerde bu tür bir karşılama görmemiştik” diye konuştu.

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan 11 Eylül’de Bağdat’ı ziyaret etmişti.

Pezeşkiyan, Irak Cumhurbaşkanı Abdulatif Reşid ile görüşmeye geçmeden önce Rûdaw Bağdat Temsilcisi Hewket Aziz'in sorularına Kürtçe yanıt vermişti.

Rûdaw Temsilcisinin Farsça “Sayın Cumhurbaşkanı Irak ve Kürdistan’a mesajınız nedir?” sorusuna Kürtçe yanıt veren İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, “Onları selamlıyor ve hizmetlerinde olduğumuzu söylüyoruz. İnşallah oraya (Kürdistan Bölgesi) giderek kendileri ile görüşecek ve konuşacağız. Programımızda oraya gitmek de var” demişti.

Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan Erbil ziyareti sırasında Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Başkan Mesud Barzani, Başbakan Mesrur Barzani ile bir araya gelmişti. 

Kaynak: Rudaw