Haziran ayında Almanya’da ilk kez tespit edilen XEC varyantının, dünya genelinde hızla yayıldığı belirtildi. Uzmanlar, yeni varyantın üç kıtada 15 ülkede görüldüğünü ve havaların soğumasıyla daha baskın hale gelebileceğini dile getirdi.

Scripps Araştırma Translasyonel Enstitüsü'nün başkanı Eric Topol, Pazar günü sosyal medya platformu X'te yaptığı açıklamada, "Bu noktada, XEC varyantının en olası baskın tür olacağını öngörüyoruz." ifadelerini kullandı.

Uzmanlar, havaların soğumasıyla birlikte bu varyantın daha da yaygınlaşabileceğini vurguladı. Araştırmacılar, Ağustos ayında bu varyantın hızla yayılmasının birkaç hafta ile birkaç ay arasında sürebileceğini tahmin etmişti.

Covid veri analisti Mike Honey'e göre, omikron varyantının bir alt türü olan XEC, ilk kez Berlin’de Haziran ayında rapor edildi ve şu anda Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’da hızla yayılmaya devam ediyor. Özellikle Ağustos ayında Slovenya’da enfeksiyon oranlarının arttığı, ülkedeki Covid vaka örneklerinin yüzde 10'undan fazlasının XEC içerdiği bildirildi.

Kaynak: Haber Merkezi