Yeni Teknolojiler Artışı Daha Belirgin Kılıyor
İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre uzmanlar, vakalardaki artışın, virüslerin daha kolay tespit edilmesini sağlayan gelişmiş teknolojilerin bir sonucu olabileceğini ifade ediyor.
Avustralya’daki Flinders Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü’nden Dr. Jacqueline Stephens, HMPV'nin belirtilerinin soğuk algınlığı veya grip ile benzer olduğunu belirtti. Stephens, bu virüsün genellikle "yaygın soğuk algınlığı" kapsamında değerlendirildiğini ve COVID-19 ya da grip gibi rapor edilmesi zorunlu bir hastalık olmadığını vurguladı.
Henüz Aşı veya Antiviral Tedavi Yok
Avustralya Mater Sağlık Hizmetleri Bulaşıcı Hastalıklar Direktörü Profesör Paul Griffin ise şu değerlendirmede bulundu:
"En büyük zorluk, enfeksiyonun yayılmasını azaltmak adına insanları bu virüs hakkında bilinçlendirmek. Şu an için bir aşı ya da antiviral ilaç mevcut değil, ancak bazı aşı çalışmaları devam ediyor."
Pandemi Riski Düşük, Ancak Tedbir Önemli
Uzmanlar, insan metapnömovirüsünün COVID-19 gibi bir pandemi riski taşımadığını çünkü virüsün onlarca yıldır bilindiğini ve dünya nüfusunun önceki enfeksiyonlar sayesinde bir bağışıklık seviyesine sahip olduğunu dile getiriyor. COVID-19’un aksine, bu virüs yeni bir hastalık olmadığı için pandemiye yol açma potansiyeli taşımıyor.
Profesör Griffin, şu açıklamayı yaptı:
"Bu virüsle bir pandemi yaşanması beklenmiyor. Ancak vakalardaki artış ve etkileri dikkatle izlenmeli. Özellikle elimizde aşı veya antiviral ilaç bulunmadığı düşünüldüğünde, pandemiden aldığımız dersler doğrultusunda yayılımı azaltmak adına önlemler alınabilir."
Dikkatli Olmak Şart
Uzmanlar, bu gibi durumların paniğe yol açmadan, doğru bilgilendirme ve önlemlerle yönetilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. HMPV vakalarının izlenmesi ve halkın bilinçlendirilmesi, virüsün yayılımını azaltmada önemli bir rol oynayabilir.