DEDAŞ, geçtiğimiz günlerde cep telefonlarına bir SMS göndrerek hükümetin bölge kentlerindeki çiftçiye verdiği enerjide yüzde 35’lik indirimin bittiğini açıklamıştı. Elektriğin pahalı olduğunu söyleyen çiftçiler "Faturaları ödemek daha da zor olacak" diyerek tepki gösterdi.

DEDAŞ, Mardin, Urfa ve Diyarbakır başta olmak üzere bölgede çiftçilik yapanlara gönderdiği mesajda, enerjide uygulanan yüzde 35’lik indirimin yılbaşından itibaren sona ereceğini açıklamıştı.

Tanrıkulu, çiftçiye verilen elektrik desteğinin sona erdirilmesini meclis gündemine taşıdı

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, bölgedeki çiftçilere verilen yüzde 35 elektrik desteğinin sonlandırılacağı konusunu meclise taşıdı. Tanrıkulu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar tarafından yazılı olarak yanıtlandırılmasını istediği 6 sorudan oluşan soru önergesini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) başkanlığına sundu.

Tanrıkulu, soru önergesinin gerekçesi ile ilgili şunları söyledi;

“Diyarbakır ve çevre illerde uzun zamandan beri vatandaşların yaşadığı elektrik sorunları büyük sıkıntılara neden olmaktadır. Tarımsal üretim yapan çiftçiler ise bu sorundan en çok etkilenen kesimlerden biri haline gelmiştir. DEDAŞ’ın özelleştirildiği 2014 yılında yapılan anlaşmaya göre %65 Devlet desteği uygulanmaktaydı. Ancak daha sonrasında Devlet desteği oranı önce %55’e ardından %35’e inmişti. Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre söz konusu desteğin 2024 itibariyle tamamen sonlandırılacağı belirtilmektedir. Mevcut ekonomik koşullarda bile enerji maliyetlerini karşılayamayan çiftçilerin, elektrik giderlerinde Devlet desteği olmadan üretime devam etmeleri giderek daha da zorlaşacak ve ülke genelinde tarımsal üretim sorunları yaşanacağından konuyla ilgili soruların cevaplandırılması önem taşımaktadır.”

Tanrıkulu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar tarafından yazılı olarak yanıtlandırılması isteği ile şu soruları TBMM başkanlığına sundu;

1-      DEDAŞ’ın 2014 yılında özelleştirilmesi sırasında yapılan anlaşmanın detayları ve maddeleri nelerdir?

2-      Yapılan sözleşmede çiftçilere verilecek Devlet desteği oranı nasıl hesaplanmış ve belirlenmiştir?

3-      DEDAŞ maliyetleri konusunda çiftçilere verilecek Devlet desteği konusunda herhangi bir tarih aralığı belirtilmiş midir?

4-      Üretim maliyetleri artarken çiftçilere elektrik giderleri için verilen Devlet desteğinin 2024 yılı itibariyle sonlanacağı iddiası doğru mudur?

5-      Ekonomik sıkıntılar karşısında çiftçilerin üretimini desteklemek ve maliyetlerini düşürmek için hazırlanan çalışmalarınız var mıdır? Varsa detayları nelerdir?

6-      Söz konusu Devlet desteğinin sonlandırılması halinde çiftçilere yansıyacak elektrik maliyeti ne kadardır?

Kaynak: Nurşen Ağar