Diyarbakır’da her geçen gün Buğday yangınları çıkmaktadır. 

Bugün bile, Mardin Savur Kirkdirek ve Bismil’in Yenice, İsapınar mahalesinde buğdayda amansız yangın devam etti. 

Bismil ilçesinde birbiri ardına meydana gelen yangınlar sonrasında yaklaşık 200 dönümlük alan küle döndü. İtfaiye ve Çiftçi traktör ekiplerinin müdahalesi ile yangınlar kısa sürede kontrol altına alındı. Bazı yerlerde Biçerdöverle hasat yapılırken, çıkan kıvılcımlar nedeniyle yaşanan yangınlar paniğe neden oldu.

I M G 6551

"Biçer Bıçak bölümü en az 20 santimetre yukarda tutulmalı"

Taşlı tarlalarda hububat hasadı sırasında biçerdöverlerden kaynaklı oluşmaması için  Bıçak bölümü 20 cm yukarda tutun uyarısında bulunuldu: 

"Bugün yine yaşanan bir yangın olayına ekipler müdahale etti. Havaların aşırı sıcak olması ve nem oranının düşük olması nedeniyle, biçerdöver makinaların çalıştığı sırada bıçakların taşa vurmasıyla birlikte oluşan ve Yüksek gelirim hatlarında kıvılcım ekinlere sirayet etmesi sonucu ve rüzgarın etkisiyle büyüyen yangınlar oluşmasına sebep vermektedir. 

I M G 6546

Mağdurlardan  Çiftçi Masum Baran konuştu

Geçenlerde Dedaş yüksek gelirim hattı nedeniyle 120 dönüm ekili buğday tarlasını yandığını ifade eden Masum Baran, vatandaşların dikkatli olmaya çağırdı. 

Baran, vatandaşları uyararak, eğer buğday tarlanızda yüksek gelirim hattı geçiyorsa, biçim zamanı gelmese bile tel altları biçin ve pulluk vurun. Allah kimseyi emeğinde mağdur etmesin. Dedi.

Çiftçilere uyarı: yanan tarla daha çok gübre masrafına neden oluyor

Buğday hasadının ardından tarlalarını yanan çiftçileri uyaran Tarım müdürlüğü, "Topraktaki azot ve karbon miktarı azaldığı için daha çok gübre ihtiyacı doğuyor. Ucuz gibi görünen anız yakma yöntemi daha çok gübre masrafına neden oluyor dedi.

I M G 6550

Pamuk ekimine başlayan çiftçiler elektrik kesintilerinden dert yanıyor

Diyarbakır'da, pamukla uğraşan çiftçiler, düşük-yüksek voltaj elektrik uygulamasından dolayı sulama cihazlarının zarar gördüğünü belirtirdi.

Çiftçi Beşir Gümüş, Bismil Haber’e yaptığı açıklamada; Bismil Tepe-Kurmuşlu arasında beton direklerin betonları hep dökülüyor. Teller gevşek, Rüzgarlı havada elektrik var. Rüzgar olmadığı zamanda elektrikler kesik. Ürünümüz yanacak. Dedaş yetkilileri sorunlarımıza çözüm bulmasını istiyoruz. Dedi. 

Konuya ilişkin açıklama yapan Dicle Elektrik, sorunun Teiaş arıza programı ve arızalardan kaynaklandığını savundu.

Muhabir: Sedat Erdinç