Bismil Pamuk üreticileri başkan yardımcısı Mehmet Altay yaptığı açıklamada, DSI ile birlikte toplantı yaptığını ifade ederek, Diyarbakır DSI 10. Bölge müdürlüğü Bismil Dicle ve Kralkızı barajı, Kika ve Bismil Barava bölgesinde kanallara su bırakılması ile ilgili bilgi verdi.
BİSMİL BARAVA BÖLGEDİNE 27 HAZİRAN’DA KADEMELİ SU BIRAKILACAK
Pamuk üreticileri birliği yöneticisi Mehmet Altay, Bismil Haber gazetesine yaptığı açıklamada, DSI yetkilileri ile bugün (24 Haziran) toplantı yaptık. DSI Bismil Sulama kanalları için Sifon tamirleri yapıldığını, 27 Haziran 2024 tarihinde kanallara kademeli olarak suyu bırakacaklarını ifade etti. Altay, 2 gün kademeli olarak kanallarda su geldikten sonra Bismil toprakları 29-30 Haziran tarihinde çiftçinin tarlasında su olacaktır. İnşallah dedi.
Altay, Barajda su sıkıntısı olmadığını DSİ yetkililerce ifade edildiğini ifade ederek, Kralkızı ve Dicle barajında su sıkıntısı yoktur. Çiftçi istediği kadar suyu kullacaktır. Ayrıca Caferi çayı havzasına su bırakılacaktır. Türkmenacı 38. Sifon araziler suya kavuşacaktır. Dedi.
Türkiye'nin en verimli tarım arazilerinden Bismil Ovası'na, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında ulaştırılan su sayesinde, bölgenin ekonomiye olan katkısı büyük ölçüde arttacak.
YILLARCA KANALLAR BİTMESİNE RAĞMEN TOPRAKLAR SUYA BİR TÜRLÜ KAVUŞMADI
Tamamlanması ile 239 bin 69 dekar alanın sulanmasını sağlayacak olan Kralkızı-Dicle P3 Pompaj Sulaması Yapımı İşinde çalışmalar 2021 başladı.
Diyarbakır İli merkez ilçeleri ve Çınar ve Bismil İlçesi İle Mardin İli Savur İlçesi sınırları içerisinde yer alan projede şu ana dek 13 bin 400 km CTP boru döşenmiş olup, döşenen hatlarda sanat yapısı imalatları hala devam ediyor.
Projenin şebeke uzunluğu 151.202.99 metre CTP ve 393.256.26 metre HDPE olmak üzere toplam 544.459.25 metredir. Projenin tamamlanmasıyla beraber 46 adet mahalle arazisi tarımsal sulamaya açılacak. Denildi
Çiftçi bu konuda hakkını aramıyor.
Kralkızı ve Dicle barajı Devlet Su İşleri'nin (DSİ) sorumluluğundaki kanallarda sifon nedeniyle Bismil’de suyun 1 ay geç bırakılması nedeniyle ekili ve dikili tarım ürünleri etkiledi, Balcılar, Arapkent ve İsapınar çiftçilerin zararının olduğunu çiftçiler tarafında ifade etti.
Kralkızı-Dicle Cazibe Sulaması Projenin tamamının bitirilmesi ile birlikte ise toplamda 88 bin 790 dekar tarım alanı sulamaya açılması için çalışmalar devam ediyor. Bismil çiftçisi hakkını aramıyor. Bu araziler milli servettir. Çiftçi kanal suyu yerine kuyularda elektrik kullanarak arazisini suluyor.
Baraj bilgileri
Açılış tarihi: 1997
Yükseklik: 113 m
İl: Diyarbakır
Akarsu (gelen): Maden Çayı
Akarsu (giden): Dicle nehri
Göl alanı: 57,50 km2 (22,20 sq mi)
Gövde dolgu tipi: Kaya
Kralkızı Barajı ve HES, Diyarbakır ili sınırları içerisinde Diyarbakır'a 81 km, Dicle ilçesine 6 km mesafede Dicle Nehri'nin ana kolu olan Maden Çayı üzerinde yer almaktadır.
Dicle Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Diyarbakır ili sınırları içerisinde Diyarbakır'a 50 km mesafede, Maden Çayı ve Dibni Çayı'nın birleşerek DicleNehri'ni meydana getirdiği mevkiiden 800 m mesafede ve Kralkızı Barajı aksının 22 km mansabında yer almaktadır. Proje çalışmalarına 1986 yılında başlanmıştır.
Kaya gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 3.120.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 87,00 m, normal su kotunda göl hacmi 595,00 hm³, normal su kotunda göl alanı 24,00 km²'dir.