Çukurova Pamuk, Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarımsal Satış Kooperatifleri Birliği, 43 randıman kütlü pamuk alım fiyatını 24 TL/kg olarak belirledi. 

URFA PAMUK ÜRETİMİNDE TÜRKİYE BİRİNCİSİ DİYARBAKIR TÜRKİYE İKİNCİSİ 

Urfa, pamuk üretimiyle Türkiye’de ilk sırada yer almakta ve Türkiye pamuk üretiminin yüzde 42'sini,Diyarbakır Türkiye’de ekilen pamuğun %12’sini gerçekleştirmektedir. 

Urfa’da 2023 yılında 2 milyon dönüm alandan 880 bin ton pamuk rekoltesi elde edilmiş olup, 2024 yılında 1 milyon 900 bin dönüm alanda 900 bin ton rekolte beklenmektedir.

I M G 0099

Diyarbakır’da 2023 yılında 543 bin dönüm alandan 245 bin ton pamuk rekoltesi elde edilmiş olup, 2024 yılında 740 bin dönüm alandan 400 bin ton rekolte beklenmektedir.

Adana ve Hatay’da pamuk biçerleri tarlada, Diyarbakır ise Eylül ayın sonunda biçerler tarlaya girecek.

ÇOKUBİRLİK FİYATINI AÇIKLADI, TEPKİLER GECİKMEDİ 

Çukobirlik’in açıkladığı 24 TL’lik pamuk fiyatı çiftçileri memnun etmedi. Pamuk üreticileri ve sektör temsilcileri, Çukobirlik’in açıkladığı pamuk taban fiyatına tepki gösterdi. 

I M G 0080

Ziraat odaları ise fiyatların iki yıl öncesine göre değişmediğini ve Çukobirlik ile görüşülerek fiyatların dengelenmesi gerektiğini vurgulandı.

ÇOKUBİRLİK GERİ ADIM ATTI, FİYATLAR ARTABİLİR

Çokubirlik, açıklanan fiyatlar avans fiyatı olarak nitelenirken, piyasa şartlarına göre artış olabileceği belirtti. Geçen yıl, Çukobirlik son fiyatı 21 TL olarak güncellemişti.

I M G 0101

ANTBİRLİK, KÜTLÜ PAMUK FİYATINI 28 LİRA OLARAK AÇIKLADI 

Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ANTBİRLİK), kütlü pamuğun kilogram alım fiyatını 28 lira olarak açıkladı.

Pamuk üretiminde herhangi bir düşüş yaşanmaması için alım fiyatını yüksek tuttuklarını ifade eden Antbirlik, "Pamuk fiyatlarını belirlerken çok sayıda unsuru değerlendirdik. Risk alarak kütlü pamuğun kilogramını 28 liradan almaya karar verdik. Bir dönüm pamuk toplama (Pamuk hasat biçer ücretini de ) 1250 lira olarak belirledik." ifadeleri kullandı.

Muhabir: Nurşen Ağar