Siirt Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Günbat, bölgede devam eden kuraklık ve tarla farelerinin yol açtığı zararlarla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

Kuraklık nedeniyle ürünlerin yeterli gelişim gösteremediğini belirten Günbat, "Ocak ayının yarısını geçmemize rağmen ekinlerimiz ve ürünlerimiz için yeterli yağış almadık. Toprak yalnızca 10-15 santimetreye kadar nemlenmiş durumda. Siirt’te adeta ilkbahar havası yaşanıyor. Sıcak ve güneşli hava nedeniyle topraktaki nem de hızla buharlaşmakta." dedi.

"Çiftçiler bu yıl hem kuraklık hem de tarla fareleri felaketiyle uğraşmak zorunda"

Siirt ekonomisinde tarım ve hayvancılığın büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Günbat, tarla farelerinin bu yıl çiftçiler için ek bir felakete dönüştüğünü söyledi.

Kurtalan Garzan Ovası’nda yaşanan bir olayı örnek gösteren Günbat, "Bir çiftçimiz, farelerin ekili alanın yüzde 80-90’ını yok etmesi nedeniyle 700 dönümlük arazisini tekrar nadasa bırakmak zorunda kaldı. Şu an birçok tarlamızda yüzde 50’den fazla fare istilasıyla karşı karşıyayız." ifadelerini kullandı.

"Çiftçilerimiz daha fazla desteğe ihtiyaç duyuyor." 

Tarla fareleriyle mücadelede Tarım İl Müdürlüğü’nün sahada aktif olduğunu belirten Günbat, "İl Tarım Müdürlüğümüzün teknik elemanları, tarlaları gezerek çiftçilerimize bilgi veriyor ve alınacak önlemleri anlatıyor. Bu değerli çalışmaları için İl Tarım Müdürümüze ve ekibine teşekkür ediyoruz; ancak bu çabalar maalesef yeterli değil. Çiftçilerimiz daha fazla desteğe ihtiyaç duyuyor." dedi

“Son 60 yılda böyle kuraklık görmedim”

Günbat, bu yılki kuraklığın ekolojik dengedeki bozulmayı açıkça gösterdiğini belirterek, "Son 60 yıldır böyle bir kuraklık yaşamadım. Özellikle nisan yağmurları bölgemiz için her zaman büyük bir bereket kaynağı olmuştur. Yağışların bundan sonra düzenli bir şekilde devam etmesi için dua ediyoruz." şeklinde konuştu.

Siirt Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Günbat, çiftçilere ürünlerini kuraklığa karşı sigortalama çağrısında bulunarak, "Tarım Kredi Kooperatiflerimiz, hem Kurtalan’da hem de Siirt’te çiftçilerimize hizmet veriyor. Çiftçilerimizin mutlaka ürünlerini kuraklığa karşı sigortalaması gerekiyor. Bu, zararın bir kısmını da olsa telafi edebilmek için çok önemli bir adım." dedi.

Yetkililere çağrı

Son olarak yetkililere seslenen Günbat, çiftçilerin bu zorlu dönemde daha fazla desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Hem kuraklıkla mücadele hem de tarla fareleriyle ilgili çözümler üretilmesi için bilimsel çalışmaların hızlandırılmasının önemine dikkat çekti.

Bu yıl Siirtli çiftçileri bekleyen zorlu koşullar, tarım ve hayvancılığı ciddi şekilde tehdit ettiğine dikkat çeken Günbat, Çiftçilerin bu krizden en az zararla çıkabilmesi için toplumun ve kurumların dayanışma içinde hareket etmesi gerektiğini ifade etti.

Kaynak: İLKHA