Bismil DEDAŞ işletme müdürü Cengiz Acar ile bir araya gelen Bismil Pamuk üretici birliği ve çiftçi üyeleri sorunları dile getirdi.

Çiftçiler Kendi Aralarında Temsilci Seçerek Diyarbakır Dedaş Yetkilileri İle Görüştü

Elektrik sorunları, enerji dalgalanması enerjinin anlık olarak 320’ye inip yine aniden 580’e yükselmesi sulama dinamolarının, sondaj sistemlerinin yanmasına neden olduğunu, bu durumun aynı zamanda mahsul sulama ve izleme süreçlerini de aksattığını vurgulayan çiftçiler, çözüm için bir araya gelerek yetkililere seslendi.

Bismil DEDAŞ işletme şefliğinde bir araya gelen, çiftçiler kendi aralarında Diyarbakır DEDAŞ bölge müdürlüğünde görüşmelere katılmak için Mehmet Altay, Askeri Önen, Musa Çelebi ve Masum Özdamar öncülüğünde oluşturulanan bir komisyon seçti.

Diyarbakır DEDAŞ bölge müdürlüğünde yetkililerle bir araya gelen Bismil çiftçi komisyonu 2 saatlik bir görüşme yaptı.

Bismil çiftçi komisyonu DEDAŞ ile görüşmesinde; Elektrik altyapısının güçlendirilmesini ve kesintilerin en aza indirilmesini talep etti. Çiftçiler; “Aynı zamanda, voltaj düşüklüğü gibi sorunların çözümü için de adımlar atılması gerektiği vurgulandı. Tarım sektörünün sürdürülebilirliği ve çiftçilerin geçim kaynaklarının korunması açısından, elektrik sağlayıcıların ve ilgili kurumların bu sorunlara çözüm odaklı yaklaşması önem taşıyor” Dedi.

Bismil Çiftçi Komisyonunun Dedaş Yetkilileri İle Görüşmesinden Olumlu Sonuçlar Çıktı

Bismil çiftçi komisyonu ile DEDAŞ bölge yetkilileri Bismil, Çınar ve Savur köylerinde çiftçilerin elektrik sorununu masaya yatırdı.

DEDAŞ’ın zamanında yüksek gelirim hatlarında yatırım yapmaması ve yeni su kuyularının artması, tarımsal sulama abonelerinin yoğun enerji kullanımı, enerji arzının sürdürülebilirliği önünde engel teşkil ettiğini ifade eden DEDAŞ yetkilileri, Dicle Elektrik saha ekipleri, şebekeleri stabil tutabilmek adına yoğun bir çaba sarf edeceklerini ifade ettiler.

Toplantı Sonunda İşin Çözüm Aşamasına Gelindi

Diyarbakır’daki toplantıda, Mehmet Altay, sulamaya yaklaşık 20 gün kaldığını, bu 20 gün içinde ne gibi çözümler bulunabileceğini sordu. Altay, “çiftçiler elektrik dalgalanmasından dolayı büyük bir mağduriyet yaşıyorlar.” Dedi.

Askeri Önen ise, Bismil, Çınar ve Savur ilçelerinde, son zamanlarda yaşanan sık sık elektrik kesintileri ve voltaj düşüklüğü, çiftçilerin tarım işlerini olumsuz yönde etkilediğini ifade etti. 

Musa Çelebi ise; “Mahsullerin sulanamaması ve sağlıklı enerji alınmaması gibi sorunlar, çiftçilerin gelir kaybına ve ürün kayıplarına yol açıyor. Çiftçiler, elektrik kesintileri ve voltaj düşüklüğünün özellikle sulama sistemlerini kullanamaz hale getirdiğini söylüyor” Dedi.

Çiftçilerden Masum Özdamar ; “Bismil, Çınar ve Savur’un birçok köyünde DEDAŞ’ın kontrolsüz elektrik voltajından dolayı pamuk yetiştiren çiftçiler büyük mağduriyet yaşıyor.” Dedi. 

Dedaş Yetkilileri Söz Verdi

DEDAŞ bölge yetkilileri ise, öncelikle sulamanın kaldığı 20 gün için ilk etapta çözüm üreteceğiz. Çiftçilere hak veriyoruz. İletim seviyesinde enerji arzının güvenliği ve kalitesi kritik bir düzeydedir. Hatların kapasitesinin çok üzerindeki yüklenmeler var, bunu ilk etapta hangi hatta ne kadar yük var, bunu tespit edeceğiz. İntika (kesinti) elektrik kesintilerini düzenli yapacağız. Hatların yük büyüklüğüne göre gündüz 2 saat ve gece 2 saat kesinti yapılacak. Ayrıca sağlıklı enerji için bunun üzerinde duracağız” Dedi.

DEDAŞ bölge yetkilileri Çiftçi komisyonuna son olarak; “İntika verilmesi ve çiftçinin yaşadığı mağduriyeti en aza indirilecektir.” Dedi.

DEDAŞ BİSMİL HABER-1

DEDAŞ BİSMİL HABER-3

DEDAŞ BİSMİL HABER-4

DEDAŞ BİSMİL HABER-5

DEDAŞ BİSMİL HABER

DEDAŞ BİSMİL HABER-2

Kaynak: (İLKHA)