Bakan Şimşek, "Vergide adalet ve etkinlik ilkemiz doğrultusunda, büyük şirketlere yönelik denetimlerimizi kararlılıkla sürdürüyoruz. Dürüst mükelleflerimizin yanında yer alırken, çok kazanan ama az vergi ödeyen mükelleflerin de peşini bırakmıyoruz," ifadelerini kullandı.

Vergi Denetim Kurulu’na (VDK) bağlı ekiplerin bu alandaki çalışmalarını yoğunlaştıracağını belirten Şimşek, "Bu çerçevede, VDK Başkanlığına bağlı vergi müfettişlerinden oluşan ekipler, büyük şirketleri denetlemek üzere ülke genelinde geniş kapsamlı bir programa hazırlanıyor," dedi.

31 İlde Yoğun Denetim Başlayacak

Denetimlerin ilk aşamasında yaklaşık 500 vergi müfettişi İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa ve Konya başta olmak üzere 31 ilde yoğunlaşacak ve ilerleyen dönemde ülke geneline yayılacak.

Sosyal Medya Gelirleri de İnceleme Kapsamında

Bakan Şimşek, risk analizlerinin de dahil edildiği ve yüz binlerce mükellefi kapsayan denetim çalışmalarının yürütüldüğünü belirtti. Şimşek, "Riskli görülen 3 bin 400 büyük şirket izaha davet edilecek. Bu süreçte, enflasyon düzeltmesinin mevzuata aykırı şekilde vergi matrahını düşürücü biçimde uygulanması, kayıt dışı gelir elde edilmesi ve işletme hesaplarının üçüncü şahısların IBAN'ları üzerinden yapılması gibi konular mükelleflere sorulacak," dedi. Ayrıca, sosyal medya gelirlerinin beyan edilmemesi de izaha davet edilen konular arasında yer alacak.

Şimşek, izaha davet edilecek mükelleflerin eksik beyan ettikleri vergi matrahlarının toplamının yaklaşık 23 milyar lira olduğunu söyledi.

Dürüst Mükellefler Korunacak

Bakan Şimşek, izaha davet sonucunda, eksik beyan edilen verginin kamuya geri kazandırılmasının beklendiğini, izahı yeterli görülen mükelleflerin ise vergi incelemesi yükünden kurtulacağını ifade etti. İzahları yetersiz bulunanlar ise vergi incelemesine sevk edilecek.

"Vergide adalet ve etkinlik ilkemiz çerçevesinde büyük şirketlere yönelik denetimlerimiz kesintisiz devam edecek. Kayıt dışılığın önüne geçerek vergide adaleti sağlarken, dürüst ve vergiye uyumlu mükelleflerimizi de haksız rekabete karşı koruyoruz," diye ekledi.

Kaynak: AA