Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Mudanya Atık Su Arıtma Tesisi'nde gerçekleştirilen denetimde, alınan atık su numunelerinin çevre mevzuatında belirlenen sınır değerleri aştığı tespit edildi. Aynı ihlalin 2022 yılında da gerçekleşmesi nedeniyle ceza iki katına çıkarılarak 1 milyon 337 bin 354 lira olarak uygulandı.
Benzer şekilde, Orhangazi Atık Su Arıtma Tesisi'nde yapılan denetimde de atık suyun sınır değerleri aştığı belirlendi. BUSKİ’ye 668 bin 677 lira idari para cezası kesildi.
Çimento Fabrikasına ve Mezbahaya da Ceza
Öte yandan, Bursa’da faaliyet gösteren bir çimento fabrikası, Bakanlık Sürekli İzleme Merkezi (SİM) tarafından Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemi ile anlık takibe alındı. Yapılan incelemede, fabrikanın emisyon değerlerinin çevre mevzuatında belirtilen sınırların üzerinde olduğu belirlendi. Daha önce 2023 yılında da aynı ihlali gerçekleştirdiği tespit edilen fabrikaya 1 milyon 337 bin 354 lira idari ceza uygulandı.
Ayrıca, bölgede bulunan bir mezbahada yapılan denetimde, atık su arıtma tesisi çıkışından alınan numunelerin analizinde sınır değerlerin üzerinde deşarj yapıldığı tespit edildi. Bu ihlal nedeniyle mezbaha işletmesine 668 bin 677 lira para cezası verildi.