Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, sığır, manda, koyun, keçi ve geyik gibi çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan bulaşıcı hastalık şapın, ülkeler arası canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz etkilerken büyük ekonomik kayıplara da neden olduğu belirtildi.
Açıklamada, şap hastalığına karşı mücadelede, büyükbaş hayvanların iller arasında sevklerinde şap aşılama şartı arandığını, aşısız hayvanların sevklerine de izin verilmediği kaydedildi. Hayvansal üretimin desteklenmesi kapsamında verilen buzağı desteklemeleri için de aynı şekilde şap aşılama şartı arandığı ifade edildi.
Şap hastalığına karşı rutin aşılamanın ilkbahar ve sonbahar döneminde yılda 2 kez yapıldığı hatırlatılan açıklamada, geçen yıl tespit edilen daha önce ülkede görülmeyen SAT-2 virüsüne karşı bütün tedbirlerin alındığı ve Şap Enstitüsü tarafından bu virüse karşı üretilen aşıların büyükbaş hayvan varlığının tamamına uygulandığı bildirildi.
Bu yıl ilk kez şap hastalığına karşı uygulanacak aşı dozunun 3'e çıkarıldığına dikkat çekilen açıklamada, ilk aşı dozunun Baskın Aşılama Programı kapsamında 29 Ocak-31 Mart 2024 tarihlerinde uygulanacağı belirtildi.