Batman'da 40 dereceyi aşan sıcaklıkta özenle işlenen biber, patlıcan, domates gibi sebzeler, Türkiye'nin çeşitli bölgelerine sevk ediliyor. Tohumları özenle temizlenip yıkandıktan sonra iplere dizen üreticiler, boş arazilerde günlerce güneş altında kurutma işlemi gerçekleştiriyor. Tamamen kuruduktan sonra askılardan indirilen kurutmalıklar paketlenerek ülke içinde satışa sunuluyor.
Kurutmalık sebzelerin üreticisi Tahir Fidan, yaptığı açıklamada, kurutma işinin ekim ayının ortalarına kadar devam ettiğini belirtti. Her yıl olduğu gibi bu yıl da üretime devam ettiklerini söyleyen Fidan, bu sezon yaklaşık 15 dönüme kadar ürün ektiklerini ifade etti.
"Evlerde çalışan personelimiz bulunuyor"
Fidan, ürünlerini Batman, Adana ve Mersin pazarlarından temin ettiklerini belirterek, "Ancak şu an biber fiyatları yüksek olduğu için biber alımını durdurduk ve patlıcana ağırlık verdik. Sebzelerin taze halini alıyoruz. Mahalledeki evlerde çalışan personelimiz mevcut. Personelimize her seferinde 300 ile 500 arasında ürün dağıtıyoruz. Onlar ürünleri iplere sardıktan sonra teslim alıp suda bekletiyoruz ve buraya getirip kurutuyoruz. Kuruduktan sonra depolara taşıyoruz." dedi.
Tahir Fidan
"15 farklı sebze türünü kurutuyoruz"
Ürettikleri kurutmalık sebzeleri özellikle İstanbul olmak üzere Türkiye'nin her yerine sattıklarını belirten Fidan, bu yıl yaklaşık 600 ton kurutmalık üreteceklerini paylaştı. Fidan, sözlerine şöyle devam etti:
"Kabak, kuru domates, musakka, patlıcan, biber ve acı biber dolması, süs biberleri gibi 15 farklı sebze türünü kurutuyoruz. Yaz aylarında elde ettiklerimizi kışın genellikle merkezimiz olan İstanbul'da hem toptan hem de perakende olarak satıyoruz. Bunun yanı sıra Türkiye'nin dört bir yanına kargoyla gönderim yapıyoruz. Bu yıl Türkiye genelinde yaklaşık 600 ton kurutmalık üretimi gerçekleştireceğiz."