Mesane kanseri üzerine gerçekleştirilen araştırmalar, bazı meslek gruplarında çalışan kişilerin bu hastalığa yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Yeni bir çalışma, mesane kanseri vakalarının önümüzdeki 20 yıl içinde yüzde 50 oranında artabileceğini öne sürüyor.

Dünya genelinde en sık görülen kanser türlerinden biri olan mesane kanseri, çoğunlukla 65 yaş üstü ve geçmişte zararlı maddelere maruz kalmış kişilerde tespit ediliyor.

İngiltere'de her yıl yaklaşık 5 bin 500 kişinin ölümüne sebep olan mesane kanseri, yeterince farkındalık oluşturulamadığı için doktorlar tarafından 'kanserlerin külkedisi' olarak adlandırılıyor.

Merck tarafından 4.000 yetişkin üzerinde yapılan bir anket, riskli mesleklerde çalışanların, sağlık sorunları konusunda aile hekimlerine başvurma oranının daha düşük olduğunu, hatta üçte birinin idrar renginde kahverengi veya kırmızıya dönen değişiklikler olsa bile tıbbi yardım aramadıklarını ortaya koydu.

BU MESLEK GRUPLARINDA ÇALIŞANLAR DİKKAT

Araştırmalara göre, belirli mesleklerde çalışanların mesane kanserine yakalanma olasılığı daha yüksek. Özellikle kuaförler, tesisatçılar, boyacılar ve fabrika işçileri bu hastalığa yakalanma riski en fazla olan meslek grupları arasında yer alıyor.

Geçmişte bu mesleklerde çalışan kişiler, bazı boya ve kimyasallar da dahil olmak üzere zararlı maddelere maruz kalıyorlardı. Günümüzde bu tür maddelere yönelik düzenlemeler daha sıkı olsa da, bu maddelere maruz kalındıktan sonra mesane kanserinin gelişmesi 30 yıl kadar sürebiliyor.

Eski fabrika işçilerinin mesane kanserine yakalanma riskinin 16 kat daha fazla olduğu, eski kuaförlerin ise yüzde 30-35 oranında daha fazla risk taşıdığı tespit edildi.

Kaynak: NTV