Güney Amerika ülkesi Bolivya'da bir grup asker darbe teşebbüsünde bulundu. Askerler, başkent La Paz'daki hükümet sarayını kuşattı.

Bu askeri kalkışma, görevden alınan eski ordu komutanı Jose Zuniga'nın liderliğinde gerçekleştirildi. Askerler, hükümet sarayını ele geçirip yeni bir bakanlar kurulu oluşturmayı denedi.

Zuniga'nın, 2025'te yapılması beklenen devlet başkanlığı seçiminde eski Devlet Başkanı Evo Morales'in adaylığına karşı çıktığı ve bu rahatsızlığını hükümete ilettiği iddia edildi. Zuniga, Morales'i "açıkça" tehdit ederek, "Onun anayasayı çiğnemesine ve halkın verdiği yetkiye itaatsizlik etmesine izin vermeyeceğiz. Silahlı kuvvetler, vatanın silahlı kanadıdır. Bu vatanı onlardan geri alacağız. Ülkemiz bu şekilde daha fazla devam edemez." ifadelerini kullandı.

Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce, askerlerin hükümet binasına zorla girmesinin ardından halkı, askeri kalkışmaya karşı demokrasiyi savunmaya çağırdı. Arce, "Bolivya ordusunun bazı birimleri tarafından gerçekleştirilen usulsüz askeri harekete geçişi kınıyoruz. Demokrasiye saygı gösterilmelidir." dedi.

Yeni atanan ordu komutanı Jose Wilson Sanchez'in emriyle, darbe girişiminde bulunan askerler birliklerine geri döndü. Sanchez, "Cadde ve meydanlardaki tüm askerlere ve personele birliklerine dönmelerini emrediyorum." şeklinde konuştu.

Darbe girişimini yönettiği öne sürülen Zuniga'nın, Genelkurmay Başkanlığı karargahından çıktıktan sonra gözaltına alındığı ve polis aracıyla savcılığa götürüldüğü açıklandı. Darbe girişimi ve yaşanan olaylarla ilgili kapsamlı bir soruşturma başlatıldığı duyuruldu.

Kaynak: (Haber Merkezi)