Yazan: Musa Çelebi 


Bir ölüm gerçekleştiğinde artık evlerde değil, cenaze töreni için hazırlanan Taziye evlerinde gerçekleştiriliyor.

Taziyelere önceleri evlerde yapılıyordu. Taziyeye giden kişiler bir torba şeker veya 1 teneke yağ ve gıda malzemesi evlere götürürdü. Amaç taziye sahiplerine bir nebze destek olmak içindi. Zamanla taziye sahiplerine verilen bu güzel gelenek yani, Bir torba Şeker ve 1 teneke yağ vb gıda malzemesi kalktı.

Artık taziyelere eli boş olarak gidilmeye başladı. Bu sefer taziye sahibinin ölünün acısı yanında bir gelenlere 2 öğün yemek verme külfetine giriyordu. 

ESKİ TAZİYELER NASILDI?

İlk önce taziye çadırları çıktı. Vatandaşlar dar evler yerine, Taziye çadırları kurdu. Köylerde köy meydanında Taziye çadırları kurdu. Taziyeler 7-10 gün sürüyordu.

Sonra imamlar peygamberimiz hadisini uygulamaya koydu. Taziyeler 3 güne indirildi. 

35 yıl önce Taziyeye gelenlere Sigara ikramı yapılıyordu. Evler ve taziye çadırları sigara dumanı doluyordu. Artık utancında en pahalı sigaraları masalarda duruyordu. 

Allah bunu sigara uygulaması kaldıranlara razı olsun. Sigara ikramı kalktı. 

I M G 4977

TAZİYE EVLERİ KURULMAYA BAŞLADI 

Artık İlçe ve köylerde cami havlusunda, koltuklu, beton bina Taziye evleri yapıldı. 

Eskiye nazaran Taziye sahipleri bir nebze olsun rahatladı. 

Ama Taziye evlerinde bu sefer 2 öğün yemek ziyafeti çıktı. 

TAZİYE YEMEKLERİ TAZİYE SAHİPLERİNİ ZORA SOKTU

Hayatını kaybeden kişilerin yakınları ekonomik krizle birlikte yemek masraflarını karşılamak için bankalardan kredi çekmeye başladı. Bu da ailelerin acısını ikiye katlandı.

Yağmur köyü muhtarı Abdurrahman Yağmur Taziye yemekleri  ilgili Bismil Habere şunları söyledi:

“Mesela 3 günlük bir taziye gerçekleşiyor. Taziye sahibi 3 gün boyunca 300-400 bin lira harcıyor. Bu yükün altından çıkamıyor. Bu çok ağır bir yük. Vatandaşlarımızın durumu ortada, nasıl olduklarını biliyoruz."

Yağmur, Bismil’de taziyelerinde günde iki öğün yemek veriliyor. Ancak bu nedenle yiyecek vermek sorun haline geldi. Diye konuştu. 

TAZİYE YEMEKLERİ KALKSIN TALEBİ 

Bismil Kaymakamı Enver Hakan Zengince, Taziye yemekleri için Akşam yemeği kaldırılması ile ilgili, Bismil müftüsü Dr. Enver Polatoğlu’na Akşam yemekleri Taziye evlerinde kaldırılması için araştırma yapması talimatı verdi. Ama 10 aydır bir ses yok.

Bismil Kanaat önderleri Taziye yemekleri ile ilgili toplantı yaptı, yine bir sonuç yok. 

LİCE KARAR VERDİ HELAL OLSUN

DARISI BİSMİLİN BAŞINA!!

Diyarbakır Liceliler Derneği, artık, taziyelerde yemek ikramında bulunulmamasına karar verdi. Dernek bu kararla yaslı ailelerin yükünü hafifletmeyi amaçlıyor.

İsmini vermek istemeyen bir vatandaş durumumuz maddi yönde düşük. Kardeşim vefat etti. İnanın hala cenaze masrafları için aldığım borcu ödeyemedim. Bir kilo et 400 lira olmuş. Borcunu ödeyemeyen çok sayıda insan var” dedi.

VİRANŞEHİR’DE KARAR VERDİ 

Siverek Belediye Başkanı Ali Murat Bucak, Siverek’te Yakınlarını kaybeden cenaze sahiplerinin yemek meşguliyetine ve oluşan maddi sorunları ortadan kaldırmak için taziye yemekleri uygulamasına son verildiğini ifade etti.

Başkan Bucak, Yakınlarını kaybeden cenaze sahiplerinin yemek meşguliyetine girmesi ve bunun sonucunda ortaya  büyük küflet çıktığından dolayı taziye yemekleri uygulamasına son verildiklerini karar verdik. Dedi. 

KOZLUK'TA TAZİYE EVLERİNDE SADECE ÇORBA İKRAM EDİLME KARARI ALDI 

Kozluk Kaymakamlığı, alınan ortak kararla taziye evlerinde sadece çorba ikramı yapılacak. 

Güzel ve ortak bir karar aldılar Darısı BİSMİLİN BAŞINA 

Kozluk Kaymakamlığı tarafından taziye evlerinde uygulama birliğini sağlamak üzere ilçe ve belde belediye başkanları, daire amirleri, kanaat önderleri, köy ve mahalle muhtarları ile toplantı yaparak taziye evleri ile ilgili taziye evlerini kullanma esaslarını şöyle belirledi.

Cenaze sahipleri taziyelerini yapmak için borç para arayışına girmekte olduğuna ifade eden Kaymakam Ekrem Güngör, “Cenaze sonrası taziye adetinin gösterişe dönüşmesi, abartılı lüks yemek verilmesi, cenazenin ve ölümün ikinci plana atılması, ölen kişinin aziz hatırasına saygısızlık olmakta, hem İslami değerlerimize hem de geleneklerimizle uyuşmamaktadır. Bu kapsamda bizlere, belediyelere, muhtarlarımıza ve kanaat önderlerimize gelen talepler ve şikayetler doğrultusunda taziye yemeği uygulamasını sadece çorba ikramı ile sınırlandırdık ve taziye evlerini kullanma esaslarını yeniden belirledik. Taziye evlerini kullanma esaslarının uygulanması ile hem cenaze sahibine yük olunmayacak, hem de ilçe geneli bir karar olduğu için herkes aynı şartlar altında taziyesini gerçekleştirmiş olacaktır” dedi.

Bismil Yağmur köyü muhtarı Abdurrahman Yağmur, Kozluk örneği güzel bir uygulama, Bismil kaymakamımızdan buna benzer uygulamaya geçmesini talep ediyoruz. Dedi. 

Kaynak: Haber Merkezi