BM Güvenlik Konseyi (BMGK), Lübnan'daki son gelişmeleri ele almak üzere acil bir toplantı düzenledi. Toplantıda üye ülkelere bilgi veren BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Lübnan’da cihazların patlatılarak sivillere yönelik gerçekleştirilen saldırıları "dehşet verici" olarak nitelendirdi. Türk, bu saldırının yeni bir savaş biçimi teşkil ettiğini ve iletişim cihazlarının silah haline getirilerek market, sokaklar, evler, hastaneler ve üniversitelerde patlatıldığını belirtti.

Türk, bu saldırıların Lübnan halkı üzerinde büyük bir panik ve korku yarattığını vurgulayarak, savaşların kuralları olduğunu ve sivil-askeri hedefler arasında ayrım gözetilmesinin zorunlu olduğunu hatırlattı. Sivillerin korunması için her türlü önlemin alınması gerektiğini ifade eden Türk, "Saldırılar orantılı olmalıdır" dedi.

Sivillere yönelik öngörülemeyen etkiler yaratacak saldırıların uluslararası insancıl hukuk kapsamında yasaklandığını belirten Türk, bu tür saldırıların savaş suçu teşkil ettiğini vurguladı. Ayrıca, olayla ilgili bağımsız, şeffaf ve kapsamlı bir soruşturma talep etti. Türk, bu siber saldırıların Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te artan şiddetle bağlantılı olduğunu da dile getirdi.

Editör: Murat Tanrıkulu