BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), 19 Ağustos Dünya İnsani Yardım Günü dolayısıyla yayımladığı açıklamada, insani yardım çalışanlarının maruz kaldığı ölümcül saldırılara dikkat çekti. Açıklamada, 2023 yılında çatışma bölgelerinde çalışan yardım görevlilerinin ölüm oranının rekor seviyeye ulaştığı vurgulandı ve BM ile ortakları, hükümetlere bu konuda "insanlık adına harekete geçme" çağrısında bulundu.

Açıklamaya göre, 2023 yılında 33 farklı ülkede 280 insani yardım çalışanı yaşamını yitirdi. Bu rakam, 2022 yılında 118 yardım görevlisinin öldürüldüğü döneme göre yüzde 137'lik bir artışa işaret ediyor. Ayrıca, 2024'ün de insani yardım çalışanları için daha tehlikeli bir yıl olabileceği uyarısında bulunuldu; mevcut verilere göre, 2024 yılı başından 7 Ağustos'a kadar 172 yardım görevlisi öldürüldü.

2023'teki ölümlerin yarısından fazlasının Gazze'deki çatışmaların ilk üç ayında (Ekim-Aralık 2023) meydana geldiği ve bu ölümlerin çoğunun (İsrail'in) hava saldırıları sonucunda yaşandığı belirtildi. Gazze'de hayatını kaybeden yardım çalışanlarının büyük çoğunluğunun BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) personeli olduğu kaydedildi.

Sudan ve Güney Sudan'da artan şiddetin, 2023 ve 2024'te insani yardım çalışanlarının ölüm oranlarını artırdığı vurgulandı. Ayrıca, Yemen'de birçok insani yardım çalışanının hala tutuklu bulunduğuna dikkat çekildi.

Kaynak: Haber Merkezi