Yaytat Bakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Örken, bölge çiftçilerinin organiğe yakın ürettiği kuru fasulyeyi işleyip paketleyerek yurt içi ve yurt dışı pazarına sunduklarını belirtiyor.

İhlas Haber Ajansı'nın servis ettiği habere göre, Bitlis, Doğu Anadolu Bölgesi'nin kuru fasulye üretim merkezi olarak öne çıkıyor. Yılda 20 bin ton üretimle Türkiye'nin kuru fasulye ihtiyacının yüzde 15'ini karşılayan Bitlis, Ahlat, Tatvan ve Adilcevaz ilçelerinde kurulan paketleme tesisleriyle kuru fasulyeleri işleyip iç ve dış piyasaya sunuyor.

Bitlis, Yılda 20 Bin Ton Üretimle Türkiye'nin Kuru Fasulye İhtiyacının Yüzde 15'ini Karşılıyor

Ahlat Ziraat Odası Başkanı Necat Demirden, Türkiye piyasasının kuru fasulyede yüzde 15'ini Bitlis'in karşıladığını belirtiyor. Demirden, çiftçilerin bu yıl yaklaşık 80 bin dekar alandan 20 bin ton ürün elde ettiğini ve bu ürünlerin Ahlat ilçesinde bulunan paketleme tesislerinde işlenip iç ve dış piyasaya ihraç edildiğini ifade ediyor.

Yaytat Bakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Örken ise, 2 bin 500 metrekare kapalı ve 10 bin metrekare açık alan üzerinde kurdukları tesiste bölge çiftçilerinin organiğe yakın ürettiği kuru fasulyeyi işleyip paketleyerek yurt içi ve yurt dışı pazarına sunduklarını söylüyor. Örken, sektördeki gelişmeleri ve artan üretim miktarını öne çıkararak, kuru fasulye üretiminde Bitlis'in Türkiye'de ilk üç içinde yer aldığını ifade ediyor.

Kaynak: (İHA)