HEP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın, Diyarbakır’da 5 Temmuz 1991’de gece vakti, kendilerini polis olarak tanıtan kişilerce "ifadesinin alınması için" evinden alındı.

Aydın’ın cenazesi, 7 Temmuz’da Elazığ’ın Maden ilçesinde bulundu. Halkın Emek Partisi (HEP) Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın, ölümünün 33’üncü yıl dönümünde anıldı.

Vedat Aydın Diyarbakır’da Anıldı 1

Aydın’ın ailesi, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yöneticileri ile kentteki sivil toplum örgütü temsilcileri, Sur ilçesindeki Mardin Kapı’da bir araya geldi. Vedat Aydın’ın dev posteri Surlara asıldı.

Açıklamada ilk olarak konuşan DEM Parti İl Eşbaşkanı Pınar Sakık Tekin, “Adalet, vicdan için mücadele eden, Kürtlerin önünü açan Vedat Aydın ve onun şahsında hayatını kaybedenler için bir aradayız. Yoldaşlarımızı bağrımızdan koparmış olabilirler ama unutmasınlar ki onlar Kürt halkının mücadelesinde yaşatıldı ve yaşatılmaya devam ediliyor” dedi.

Vedat Aydın Diyarbakır’da Anıldı 2

Katilleri tanıdıklarını dile getiren Tekin, “Vedat Aydın dosyasının zamanaşımına uğramasından, Tahir Elçi dosyasındaki cezasızlık dosyalarından bunu biliyoruz. Babalarımızın katillerinden bunu iyi biliyoruz ve tanıyoruz. Dünyada tarihte bu kutsal coğrafya da şahittir ki yoldaşlarımızı katledenler bu mücadelenin biteceğini düşünüyorlar ancak büyük yanıldıklarını unutmasınlar. Şêx Said’ler, Vedat Aydınlar, Abdulsamet Sakıklar, Muhsin Melik ve Deniz Poyrazlar bilsinler ki onların çocukları, yoldaşları olarak bu mücadeleyi büyütmeye devam edeceğiz. Vedat Aydın şahsında bu mücadelede yaşamını yitiren demokrasi şehitlerini saygıyla anıyorum. Mücadeleleri yolumuzu aydınlatacaktır” diye belirtti.

Vedat Aydın Diyarbakır’da Anıldı 3

Daha sonra konuşan Aydın’ın kardeşi Veysi Aydın, ağabeyinin hikayesini anlattı. Kardeş Aydın, “Vedat 12 Eylül döneminde zindanda kaldı. Orada da tutsaklar için moral kaynağıydı. 12 Eylül’de direnenlerleydi. O zamandan bu yana da Kürt halkının hakları için mücadele ediyordu. Cezaevinden çıktıktan sonrada siyasete atıldı” ifadelerini kullandı.

Surlar üzerinden seslenen DEM Parti Milletvekilli Serhat Eren de, “Kürtlere adalet hiçbir zaman uğramadı. Vedat Aydın’ı katledenler Kürtlerin özgürlük mücadelesini baskılamak, boğmak için katlettiler. Ama hiçbir zaman amacına ulaşmadılar. Bundan sonra da ulaşamayacaklar. Vedat Aydın cinayeti, faili meçhul cinayetler, Dêrsim, Zilan, Pasur, Roboski katliamlarıyla yüzleşilmeyinceye kadar toplumsal barış, toplumsal adalet asla sağlanmayacak. Dedi.

Vedat Aydın’ın mezarına yürüdüler

Bismilli Siyasetçi Vedat Aydın Diyarbakır’da Anıldı

Konuşmaların ardından anmaya katılanlar mezarlığa doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşün ardından Aydın’ın mezarı başında DEM Parti Milletvekilli Ceylan Akça konuştu. Akça, mücadele vurgusu yaptı.

Anma, mezarlığa bırakılan karanfiller ve edilen dualarla sona erdi.

Vedat Aydın kimdir?

Vedat Aydın Diyarbakır’da Anıldı 4

(1953 – 7 Temmuz 1991), Halkın Emek Partisi (HEP) Diyarbakır İl Başkanı iken 5 Temmuz 1991'de kaçırılan ve 7 Temmuz 1991'de cesedi bulunan siyasetçi.

Vedat Aydın 1953 yılında Diyarbakır'ın Bismil ilçesine bağlı Kazancı (Hacîya Kurmanca) köyünde doğdu. 1979'da Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü'nden mezun oldu.

1990'da İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi Başkanı seçildi. 28 Ekim 1990 günü Ankara'da yapılan İHD Genel Kurulu'nda kürsüde yaptığı Kürtçe konuşma esnasında, konuşmasını Türkçeye çeviren Avukat Ahmet Zeki Okçuoğlu ve Mustafa Özer ile birlikte gözaltına alındı. Günlerce süren sorgulamanın ardından tutuklanarak Ankara Ulucanlar Cezaevi'ne gönderildi. Tutuklu olarak yargılanan Aydın, 19 Aralık 1990'da ilk duruşmada da Kürtçe ifade verdi ve beraat etti.

Vedat Aydın Diyarbakır’da Anıldı 3

Vedat Aydın, 5 Temmuz 1991'de gece vakti kendilerini polis olarak tanıtan kişilerce "ifadesinin alınması için" evinden alındı. Cesedi 7 Temmuz'da Elazığ’ın Maden ilçesi yakınlarında bir köprü dibinde işkence edilmiş halde bulundu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından onun anısına, Mardin Kapı'da yaklaşık 40 bin metrekare alan üzerine bir park inşa edildi.

Vedat Aydın’ın Eşi Şükran Aydın 2004 yılında Bismil ilçesinde Demokratik Toplum Partisi’nden belediye başkan adayı olarak seçimi kazandı. Aydın, 2004-2009 yılları arasında Bismil Belediye Başkanlığı görevini yürüttü.

Vedat Aydın Diyarbakır’da Anıldı 6

Kaynak: (Haber Merkezi)