Bismil 38. Sifon ve Tepe Barava kanallarına su verildi 

Kralkızı Barajı, Diyarbakır ili sınırları içerisinde Diyarbakır'a 81 km, Dicle ilçesine 6 km mesafede Dicle Nehri'nin ana kolu olan Maden Çayı üzerinde yer alan, Kralkızı Dicle Projesi kapsamında verimli tarım arazilerini suyla buluşturmaya devam ediyor. 218 kilometrelik yapay nehir tamamlandı. 

Bismil Kanaat önderi ve Pamuk üreticileri birliği başkan yardımcısı Mehmet Altay, Kika ve Barava bölgesinin suya kavuşması için çaba sarfeden DSİ 10. Bölge müdürlüğüne teşekkür etti. 

Su bugün kanala verildi. 

Tarımsal alanların sulanması amacıyla DSİ Diyarbakır 10. Bölge Müdürlüğü, bugünden itibaren su kanallarına su vermeye başladı. 

Kanala verilen su ile, Çınar’dan Bismil Üçtepe, Köseli ve Türkmenacı 38. Sifon ile tarlalar sulamaya başlanacak. 

Ayrıca, İsapınar olmak üzere Şahintepe’ye kadar ana kanallara su verildi. Böylece Balcılar, Arapkent ile Caferi çayı da suya kavuşacak. 

I M G 6967

Bismil Kanaat önderi ve Pamuk üreticileri birliği başkan yardımcısı Mehmet Altay yaptığı açıklamada, Bismil Kika ve Barava ovasını suyla buluşmasını dört gözle bekleyen bölge çiftçilerimizin gözü aydın olsun, Allah bereketli mevsim ve bol kazanç nasip etsin. Suyun bir kaç gün önce planlandığı sürede kanallarla buluşmasında emeği geçen, sık sık kendilerini rahatsız ettiğimiz DSİ 10. Bölge Müdürü Muharrem Çağlancı ve 10. Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Derviş Yıldız beye ve sulama kanalından sorumlu Şube Müdürlerin gösterdikleri gayret, verdikleri destekten ötürü teşekkür ediyorum." diye konuştu.

I M G 6974

218 kilometrelik bereket kanalına su bırakıldı

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nce yürütülen projeyle Diyarbakır'da Kralkızı ve Dicle barajlarındaki suyu Kayapınar, Ergani, Çınar ve Bismil ilçelerine taşıyacak 218 kilometrelik cazibe ana kanalına suyu verildi.

Saniyede 111 metreküp suyu iletecek isale kanalı, cazibe sulamasının birinci kısmı ile P2 ve P5 sağ pompaj sulamaları Proje bitmesi durumunda sulanması hedeflenen yaklaşık 1 milyon 150 bin dekar sulamaya açılacak.

I M G 6970

Şu an proje tam bitmedi. Proje bitmesi durumunda,  Çiftçinin hayali gerçek olacak"

Tepe ve Barava üreticileri kendi imkanlarıyla açtığı kuyulardan elektrik enerjisiyle çıkardığı suyla ürünlerini sulanıyor. Bu amaçla kullanılan elektrik enerjisinin maliyetinin yüksek olduğuna işaret eden Mehmet Altay, "Projenin gerçekleşmesiyle çiftçi bu maliyetten kurtulacak. Bu proje sayesinde Kayapınar, Ergani, Çınar ve Bismil'de çiftçinin hayali gerçek olacak." diye konuştu.

Muhabir: Sedat Erdinç