Diyarbakır'daki Aralık Mahallesi'nin ikiye bölünmesine karşı açılan yürütmenin durdurulması talebi reddedildi. Karara itiraz eden mahalle muhtarı Yusuf Başkan, "Kararı bir üst mahkeme olan istinaf mahkemesine taşıyacağını söyledi. 

Bismil’de toplam 122 muhtarlık vardı. Diyarbakır Valiliği Bismil İlçesine bağlı Aralık Mahallesi Kooperatif mezrasının ayrı bir mahalle olmasına 01.12.2023 te karar verildiğini açıklamıştı.

Bu karara Aralık Mahallesi Muhtarı Yusuf Başkan, kararı mahkemeye taşıdı. 

I M G 2761

BİSMİL’DE MAHALLE SAYISI 123 ÇIKTI 

Kooperatif Mahallesi adıyla yeni bir mahalle kuruldu. Böylece Bismil’de mahalle (muhtarlık) sayısı 123’ e çıktı. 

MAHKEME KARARI VERDİ 

Bismil Belediyesi Meclisinin 7 Kasım 2023'te aldığı karar ve Diyarbakır Valiliğinin 1 Aralık 2023'te verdiği onay ile ikiye ayrıldı. 

2023 nüfus sayımına göre, Aralık (Tezeka) nüfusü 791 kişi

Kooperatif mahallesi 4.089 kişi 

Aralık Mahallesi'nin ikiye ayrılmasına karşı açılan yürütmeyi durdurma davası Diyarbakır 3. İdare Mahkemesi tarafından yürütmenin durdurulması talebi reddedildi. Mahkeme devam ediyor.

MUHTAR YUSUF BAŞKAN BU KARARI KABUL ETMİYORUZ. İSTİNAF MAHKEMESİNE TAŞIYACAĞIZ 

Ayrılma kararı alınırken muhtar olarak bunu kabul etmediğini ifade eden Muhtar Başkan, "Biz kesinlikle bu kararı kabul etmiyoruz. Kararı bir üst mahkeme olan istinaf mahkemesine taşıyacağız. Diye konuştu.

ARALIK KÖYÜ SAKİNLERİ KARARI MEMNUNİYETLE KABUL ETTİĞİNİ İFADE ETTİ

Aralık köyü sakini Muhsin Budak, hizmetlerin aksamaması için, Kooperatif mezrası ayrı mahalle olmalıdır. Çünkü,  Aralık Mahallesi Kooperatif mezrası ile birlikte yerleşim alanı olarak çok geniş bir alana sahiptir. Bu yerleşim alanı Bismil Köprüsü'nden başlamakta Aykal Sitesi, Yaşam Sitesi ve Durak Kent sitelerini de içine alarak Bismil-Tepe Yolu üzerindeki Çukobirlik ten sonrada devam etmektedir. Mesela yerleşim alanı olarak Bismil’in merkez Mahallelerinden olan Altıok Mahallesi'nin 8 katından daha büyüktür. Bu kadar büyük mahalle bir olması bu da mahallelinin ihtiyacına zamanında cevap verilmesini zorlaştırmaktadır. Ana mahalle Aralık ile mezramız olan Kooperatif Mezrasının birbirinden ayrılarak birer bağımsız mahalle olması için mahallemizden 250 ye yakın şahsi dilekçe (imza listesi değil) ile başvuruda bulunduk. Valilik kararı ile iki mahalle olduk. Neden önceki Belediyeler mahalle kurunca gündem olmadı da şimdiki Belediye mahalle kurunca gündem oldu. Bu konuda bu karar her iki mahalle için iyidir. Kooperatif mahalle sakinlerinin bu durumu normal karşılamaları bekliyoruz. Diye konuştu. 

Muhabir: Sedat Erdinç