Diyarbakır Valiliği, Bismil Belediye meclisinin almış olduğu kararın kendilerince uygun görüldüğünü ve Kooperatif Mahallesi" adıyla yeni mahalle kurulmasının uygun görüldüğünü açıkladı.
Diyarbakır Valiliği’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;
“İlimiz Bismil ilçesine bağlı Aralık Mahallesine bağlı Kooperatif yerleşim yerinin ayrılarak "Kooperatif Mahallesi" adıyla yeni mahalle kurulması, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 9.maddesi hükmü uyarınca Bismil Belediye meclisinin almış olduğu 07.11.2023 tarihli ve 2023/73 sayılı kararı, Valiliğimizin 01.12.2023 tarihli ve 87314 sayılı Oluru ile uygun görülmüştür.”
Kooperatif, resmi olarak Aralık Mahallesi'ne bağlı bir mezraydı
Bismil İlçesinin birçok mahallesinden büyük olan Kooperatif bölgesi şu ana dek resmiyette Aralık (Tezeka) Mahallesine bağlı bir mezra idi.
Bismil Tepe Mahallesi ve Savur ilçesine giden yol güzergahında bulunan Kooperatif mezrasında 1200 hane mevcut. Kooperatif Mezrasının nüfusunun ise 3500 civarında olduğu düşünülüyor.
Bismil’in Güney tarafında bulunan 40’ı aşkın köy ile Savur ilçesine bağlı onlarca köyün yolu Kooperatif bölgesinden geçiyor.
Köy Muhtarı Yusuf Başkan, karara itiraz edeceklerini açıkladı
Konu ile ilgili Bismil Haber’e açıklamalarda bulunan Aralık Mahallesi Muhtarı Yusuf Başkan, bu kararın haksızlık olduğunu iddia ederek, ne mahalle muhtarının ne de mahallelinin onayı olmadan alındığını öne sürdü. Karara itiraz edeceklerini söyleyen Başkan, hali hazırda Bismil Belediye Meclisi’nin olmadığını ve Valiliğin, kararın, ‘Bismil Belediye Meclisi tarafından alındığı bilgisinin doğru olmadığını belirterek karara itiraz edeceklerini ifade etti.
Kooperatif ismi nereden geliyor?
1973 tarihinde o dönemin hükümeti Bülent Ecevit’in CHP’si ile Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcısı Necmettin Erbakan’ın Milli Selamet Partisi (MSP) koalisyonu hükûmeti tarafından Diyarbakır’ın Bismil ilçesine yatırım için, Güneydoğu Anadolu'nun en büyük un fabrikasının kurulması kararı alındı.
16.08.1973 tarihinde fabrikanın kurulması karalı alındı. Fabrikanın temeli ise 1974 yılında atıldı. 6 milyon liraya mal olacağı bildirilen un fabrikası günde 80 ton kapasiteli olacaktı. 600 üyeli kooperatif şeklinde yapılıp, çalıştırılması Kooperatif üyeleri işletecekti.
Binanın kaba ve kolun İnşaatı bitti. O sıralarda Kıbrıs hareketi başladı. Sonrasında CHP VE MSP koalisyon hükümeti 17 Kasım 1974 sona erdi. Koalisyon hükümeti sona erince, Güneydoğunun en büyük un fabrikasına İnşaatı yavaş yavaş durma noktasına geldi. Un fabrikası Kooperatif 600 üyeden farklı sesler çıkınca ve birlik olmayınca un fabrikası yarım kaldı.
1973’te kuruldu, 50 yıl sonra mahalle oldu
1973 yılında bölgenin en büyük un fabrikasının kurulacağı haberi ile birçok bölgeden gelen insanlar Kooperatif çevresinde arazi satın aldı ve ev yaptırdı, zamanlar büyüyen Kooperatif, Aralık Mahallesi’ne bağlı bir mezra haline geldi. 1973’te kurulan Kooperatif, tam 50 yıl sonra tartışmalı bir kararla mahalle statüsüne kavuştu.