ÖZEL HABER-
Bismilli Harun Altun, 2013 yılında severek ve aşık olduğum Suriye uyruklu eşinden 5 Çocuğum var, 2014 yılında uzun uğraşlar sonucu, Türkiyede resmi evliliği yaptım. Ben Türkiye vatandaşı olduğum için, 5 çocuğuma Türkiye Cumhuriyeti Kimliği verdiler. Ama anneleri kimlik alamıyor.
Bismil nüfus müdürü Sinan Güneş, Suriyeli Raniya Hesan Geçici oturum statüsünde olduğu için kimlik alamıyor. Dedi.
Altun, Bismil habere yaptığı açıklamada, Suriye vatandaşı iç savaş nedeniyle Türkiye’ye sığındılar. Bismil’de birbirlerimizi gördük. Aşık olduk, Raniya Hesen ile imam nikahıyla evlendim. Resmi evlilik için, Göç idaresine başvurdum. İstanbul’a kadar gittim. Resmi evliliği yaptım. Ama Suriyeli sığınmacıların Geçici koruma kapsamında (GKK) olduğu için Türkiye Cumhuriyeti Kimliği vermediler. Başka ülke vatandaşı olsaydı. 3 yıllık evlilikte vatandaşlık hakkı veriliyor. Suriyelilere yok. Dedi.
Türkiye Cumhuriyeti Kimliğin. Değerini bilin.
Türkiyemizde, ülkemizde barış ve huzur olduğunu Türkiye Cumhuriyeti Kimliği değerini bilmemiz gerektiğini altını çizen Harun Altun, eşimin Türkiye Cumhuriyeti Kimliğini alması için her kapıyı vuracağım. 11 yıl evliyim. 5 çocuğum var.
Çocuklarıma Türkiye Cumhuriyeti Kimliği Bismil nüfus müdürlüğü tarafında verildi. Annelerine kimlik yok. Eşim Türkiye’yi çok seviyor.
Çocuklarımın adları;
Emir Altun 10 yaşında;
Gülişah Altun 7 yaşında;
Enes Altun 5 yaşında ve
İkiz doğan; Nazdar Altun ile Poyraz Altun 1 yaşındadır. Dedi.
Edinilen bilgilere göre; Geçici Koruma Kapsamındaki Suriyelilerin Durumu
Geçici koruma kapsamındaki (GKK) Suriyeli sığınmacıların bir Türk vatandaşı ile evlenme yoluyla vatandaşlık kazanması konusunda açık bir hüküm bulunmamaktadır. Türk vatandaşı ile evli olan GKK’daki Suriyelinin evliliklerinin 3. yılını doldurduktan sonra Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüklerine başvuruda bulunan Harun Altun ve Eşi Raniya Hesen, Bismil nüfus müdürlüğü onları, Göç idaresi başkanlığa sevk etti. Göç idaresinde Suriyeli Raniya kayıtlarda gözüküyor, ama Suriyeli sığınmacıların Geçici koruma kapsamındaki (GKK) kanununa takılıyor. Denildi.
Türkiyede yapılan değerlendirmelerde; Oranları yıllara göre incelemeden önce genel bir değerlendirme yapmak gerekirse; 2015'ten beri yabancı uyruklu kadınlarla yapılan evliliklerde Suriyeli gelinler ilk sırada.
Onları genellikle Azerbaycanlı, Özbek veya yine Alman vatandaşları takip ediyor. Yabancı damatlarda ise Alman vatandaşları ilk sırada yer alıyor.
Konuyla ilgili; Uluslararası Göç Entegrasyon Sınır Yönetimi Araştırmaları Derneği (GESYAD) Başkanı Dr. Aydoğan Asar ise evlilik yoluyla Türkiye'de oturum veya vatandaşlık almanın çok başvurulan bir yöntem olmadığını ifade ederek, evliliklerin vatandaşlık amacıyla yapılıp yapılmadığının tespiti için kontrolün gerektiğini de bakıldığını belirtti.
Asar, yabancı kadın ve erkeklerin Türk vatandaşlarıyla evlilikleri halinde genellikle oturum hakkını almakta sorun yaşamadıklarını ancak 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 16. maddesi gereği vatandaşlık için en az 3 yıl evli kalınması ve bu evliliğin aile birliği içerisinde sürdüğünün anlaşılması gerektiğini ifade etti.
Asar, Başvuru sahiplerinde; aile birliği içinde yaşama, evlilik birliği ile bağdaşmayacak bir faaliyette bulunmama ve milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmama şartları aranır."
Diğer ülkelere evlilik var, Suriye’ye açık bir hüküm bulunmamaktadır.
Geçici koruma kapsamındaki (GKK) Suriyeli sığınmacıların bir Türk vatandaşı ile evlenme yoluyla vatandaşlık kazanması konusunda açık bir hüküm bulunmamaktadır.