Öğrenci kayıtları adres kayıt sistemine göre belirlenen okullar üzerinden yapılırken, bazı velilerin burada yaptığı adres oyunu mukim mahalle sakinlerini mağdur ediyor.

Birçok okulda kayıtlar dolarken mahalle sakinleri ikametgah taşıması ile yapılan okul kayıtlarına tepki gösterdi.

Fatih ve Altıok Mahallesinde Atatürk İlkokulu ile Köseli Mahallesinde Köseli İlk ve Ortaokulu bu mağduriyetin en çok yaşandığı okulların başında geliyor.

Bismil Haber’e ulaşan okul aile birliği yetkilileri,

“Köseli ilk öğretim ve orta okul kayıtları için köyümüze yalan adres beyanında bulunan vatandaşlar var. Bununla ilgili yalan adres beyanında bulunan vatandaşlar hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Kolluk yetkililerinin bununla ilgili incelemeler yapmalarını talep ediyoruz.” Dediler.

Bismil Haber’e ulaşan vatandaşlardan bir başkası ise, Altıok Mahallesinde oturduğunu, çocuğunu okula kayıt ettirmek için götürdüğünü ancak kendisine kayıtların dolduğu cevabı verildiğini belirtti.

Bu durumun sahte ikametgah taşınması nedeniyle oluştuğunu belirten vatandaş, yetkililere konunun çözümü için çağrıda bulundu.

Taşıma ikametgah ile kayıt nasıl yapılıyor?

Örneğin Bismil’in herhangi bir mahallesinde ikamet eden bir veli, çocuğunun eğitim almak istediği okulun bulunduğu bölgede bir yakının yanına ikametini alıyor. Hal böyle olunca öğrencinin okul kaydı otomatik olarak istediği okula çıkıyor.

Okulun ve Milli Eğitimin yapabileceği bir şey kalmıyor!

Okulun ve Milli Eğitimin bu aşamada yapacağı hiçbir şey kalmazken, velilerin okul tercihi nedeniyle yaptığı adres oyunu aslında başka bir mağduriyetlere neden oluyor.

Velilerin okul tercihi nedeniyle çocuğunu başka bir yakının yanına ikametgahını alması sonucu; önde gelen okullarda aşırı bir yoğunluk oluyor.

Yoğunluğun yanı sıra bazı öğrenciler kontenjanlar dolduğundan dolayı yıllardır ikamet ettiği kendi mahallesinde bulunan okula kayıt yaptıramıyor.

Maalesef bu durum hakkı olanları başka okullara göndermek zorunda kalırken, başka ilçelerden gelen servisler ve veliler getirdikleri öğrencilerin bu okulda eğitim almasını sağlıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı önlem almadı!

Milli Eğitim Bakanlığı, geçtiğimiz yıllarda lise kayıtlarında bununla ilgili önlem aldı.

Öğrencilerin liselere yerleştirilmesinde en az 6 ay önceden bulunduğu yerde ikamet ediyor olma şartı konuldu. Yetersiz gelen bu önlem, son yıllarda uygulanmıyor.

Kaynak: (Haber Merkezi)