Bismil İlçe Müftülüğü Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe Bismil Kaymakamı Recep Hasar, Diyarbakır İl Müftüsü Celal Büyük, Bismil Cumhuriyet Başsavcısı Enes Kocakale, Bismil İlçe Müftüsü Dr. Enver Polatoğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdülaziz Doğan, Bismil Kanaat Önderleri Derneği Başkanı Hasan Vural, Bismil Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Salih Sayar, TÜGVA Bismil İlçe Başkanı Halil Yıldırım ve çok sayıda kişi katıldı.
Kur’an’ı Kerim tilaveti ile başlayan etkinlikte Peygamber Efendimiz ’in yaşantısına dair örnekler sunularak konuşmalar yapıldı.
Etkinlikte konuşan Bismil Kaymakamı Recep Hasar, Peygamber Efendimizin öğretilerinin terk edilmesi ile şahsiyet sorunlarının ortaya çıktığını ve insanı insan yapan değerlerden uzaklaşıldığını ifade etti.
Müslümanların, hayatlarının her alanında Peygamber Efendimizin öğretilerini hayatlarında tatbik etmeleri gerektiğini vurgulayan Hasar şöyle konuştu:
“Eğer ki biz Peygamber Efendimizin 1400 yıl önce bize şahsiyet oluşturmak için sunduğu öğretileri terk edersek o andan itibaren biz artık kendi şahsiyetimizi kaybetmiş oluruz. Bizi biz yapan değerlerden, bize benlik veren, bize şuur veren, bizim hayatımızı kolaylaştıran, yolumuza ışık rehber olan değerleri terk ettiğimiz andan itibaren artık kökümüz zayıflıyor ve en hafif rüzgârda en ufak yelde savrulup gidiyoruz.
Şu an baktığımız zaman medeni bir çağda hep beraber yaşıyoruz 21. yüzyıldayız ama oturup düşündüğümüz zaman iki elimizi başımızın arasına alıp kendimizi bir muhasebeye çektiğimiz zaman ben eminim ki bu salonda bulunan herkes şu kanaate gelecektir; Efendimizin yeryüzüne gelmesinden önceki cahiliye devrinde ne yaşanıyorsa şu modern zamanda da aynısını yaşıyoruz. Eğer ticaretimizde, alışverişimizde efendimizin kurduğu ölçülere riayet etmiyorsak, elbirliğiyle ekonomik krizleri de yaşayacağız elbette malımızın, elbette paramızın da bereketi olmayacak ve bu bereketsizliği hayatımızın her alanında yasayacağız. O yüzden eğer ki yeniden bir şahsiyet inşa edeceksek ki bence gerek yok kendi özümüze dönmemiz yeterlidir. Çünkü bize sunulmuş, oluşturulmuş, vücuda getirilmiş bir şahsiyet var. Bunu Aleyhisselatu vesselam Efendimiz yapmış. Bizim sadece onun ne yaptığına bir daha dönüp bakmamız, onun verdiği mesajı tekrar anlamamıza ihtiyacımız var. Onun dışında ekstra yapabileceğimiz bir şey yok.”
“Cahiliye dönemi bir dönem yaşanmış ve kapanmış bir dönem değildir”
Bu yıl, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Mevlid-i Nebi haftası ile Camiler ve Din Görevlileri Haftasının ana temasının Müslümanın Hz. peygamber aleyhisselatü vesselam efendimizin örnekliğinde bir şahsiyet inşası olduğunu belirten Diyarbakır İl Müftüsü Celal Büyük;
“Cahiliye dönemi bir dönem yaşanmış ve kapanmış bir dönem değildir. Zira arada hocalarımız da var bilirler biz cahiliye toplumu diyoruz ama aslında o toplum elit bir toplumdur. Edebiyata meraklı bir toplumdur şiir yarışmaları yapılır hatta her sene 1. gelen şiir Kabe'nin duvarlarına asılır nasıl bir cahil toplum diyoruz biz bunlara demek ki cahil dediğimiz, cehalet dediğimiz, bilgisizlik değil, cehalet dediğimiz insanın Rabbinden uzaklaşması, değerlerinden uzaklaşması, insanlık vasfını kaybetmesidir. Hal böyle olunca isterseniz 21. yüzyılda yaşayınız isterseniz bilmem kaçıncı yüzyılda yaşayınız fersah toplumu olsun, efendim teknoloji çağ olsun, hangi dönem olursa olsun eğer siz Allah'tan uzaklaşmışsanız, insaniyetinizden uzaklaşmışsanız, insanlık vasfınızı kaybetmişsek, değerlerimizi kaybetmişsek maalesef ama maalesef o dönemde yine cahiliye dönemidir.” İfadelerini kullandı.
“Müslüman kimliğini, şahsiyetini yeniden oluşturmamız gerekiyor”
Peygamber Efendimizin Medine-i Münevvere'ye vardığında oturacak bir yeri olmamasına rağmen ilk olarak mescit inşa ettiğini belirten Büyük;
Peygamber Efendimizin Medine-i Münevvere'ye vardığında Bakınız ilk işi ne olmuştur Bir mescit inşası olmuştur. Niye? çünkü bu toplumun inşası için bir cami gerekli, bir mescit gerekli, dolayısıyla bugün de bizim 1400 sene önce aleyhisselatu vesselam Efendimizin o Mescid-i Nebevi’yi merkez alarak inşa ettiği Müslüman kimliğini, şahsiyetini yeniden oluşturmamız gerekiyor insan namaz kılıyorsa bu namaz sonrasında o insanı fuhşiyattan, kötülükten yanlıştan alıkoyuyor muttaki insan Allah'ın emirlerine uyan, yasaklarından kaçınan insani değerlere sahip çıkabilen bir varlıktır.” Diye konuştu.
Bismil İlçe Müftüsü Dr. Enver Polatoğlu;
Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nın amacına değine Bismil İlçe Müftüsü Dr. Enver Polatoğlu;
“Diyanet işleri Başkanlığız öncülüğünde Her yıl Mevlidi Nebi ile Camiler ve Din Görevlileri Haftasında insanların değerleri esas alınmak suretiyle bir konu ön plana çıkarılmakta. Buna bağlı olarak müftülüklerimizce çeşitli programlar icra edilmektedir. Bu yıl haftanın konusu da ana teması ‘Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası’ olarak belirlenmiştir. Dedi.
“O’nun uğruna mücadele ettiği değerler, toplumların tüm zamanlarda ihtiyaç duyduğu evrensel hakikatlerdir”
Peygamber Efendimizin kendisine en çok ihtiyaç duyulan yegâne şahsiyet olduğunu ifade eden Bismil İlçe Müftüsü Dr. Enver Polatoğlu:
“14 asır önce dünyamızı bir güneş gibi aydınlatan Peygamber Efendimizi bugün bir kez daha büyük bir ihtiramla ve hürmetle yâd ediyoruz. O, dünya tarihinin en çok konuşulan ve kendisine en çok ihtiyaç duyulan yegâne şahsiyetidir. Peygamber Efendimiz âlemlere rahmet olarak gönderilen son elçidir O’nun uğruna mücadele ettiği değerler, toplumların tüm zamanlarda ihtiyaç duyduğu evrensel hakikatlerdir. Onla yol yürüyen Ashabı Kiram, bir yıldızlar topluluğuna dönüştü, ona kulak verip gönül dünyasına, imana inşa eden her insan dünya ve ahiret mutluluğunu elde etti. Bugün ise vahyin ve nübüvvetin rehberliğinden kaçmanın bedeli olarak bireysel ve toplumsal felaketlerle karşı karşıyayız.” İfadelerinde bulundu.