Bismil ilçesi Kazancı (Hacîya Kurda) Mahallesinde Dicle Elektrik ekiplerinin elektrik direk ve şebekelerine zarar vererek köyün elektriğini kestiğini iddia eden köylüler Bismil Cumhuriyet Başsavcılığı’na giderek toplu olarak suç duyurusunda bulundu.

Bismil’de Köylüler Ve Dedaş Arasında Gerginlik 1

Gece saatlerinden itibaren elektriklerinin kesildiğini iddia eden köylüler, tarımsal sulama yapamadıklarını ve köyde bulunan hasta vatandaşların mağdur olduklarını belirttiler.

Konu ile ilgili Bismil Haber’e konuşan vatandaşlardan Mahmut Aydın, köyde çiftçilik yaptığını ve pamuk ektiğini belirterek şunları söyledi:

Bismil’de Köylüler Ve Dedaş Arasında Gerginlik 7

“Elektrik direklerimizi hunharca devirmişler, köyde elektrik yok. Pamuğum var, tarlamı sulayamıyorum pamuğumuz kuruyor. Bu milli servete verilen bir zarardır, zararı hepimize dokunuyor. Elektriği kesmenin hiç kimseye bir faydası yok. Bu ağır bir cezalandırma yöntemidir, biz bu cezayı kabul etmiyoruz. Elektriklerimizi bıraksınlar, biz şu anda pamuk sulaması yapıyoruz, sulamamızı yapmak istiyoruz.”

Kök binasını komple söktüler ve 3 tane elektrik direğimizi devirmişler”

Bismil’de Köylüler Ve Dedaş Arasında Gerginlik 9

“Dün gece saat 3’te kepçe ve vinç getirilerek kök binasını komple sökmüşler ve bunun haricinde 3 tane elektrik direğimizi de devirmişler. Bugün burada savcılığa dilekçe verdik, suç duyurusunda bulunduk. Bu sorunumuzun çözülmesini istiyoruz.”

“Çiftçiler olarak eylem yapacağız”

Bismil’de Köylüler Ve Dedaş Arasında Gerginlik 3

Çiftçiler olarak traktörlerimiz ile yola çıkacağız ve eylem yapacağız. Pamuk tarlalarımız için çiftçiler olarak eylem yapacağız.

“Tarımsal sulama abonelerinin borcu yok”

Tarımsal sulama abonelerinin tek bir kuruş dahi borcu olmadığını belirten Aydın; “gelsinler baksınlar 1 kuruş borcu olan varsa elektriğini kessinler” dedi.

Bismil’de Köylüler Ve Dedaş Arasında Gerginlik 2

Vatandaşlardan Vedat Tunç ise şöyle konuştu:

“Bu sabah saat 03.00'te DEDAŞ gelip bizim elektriği kesti, yasa dışı olarak direkleri yere attı kabloları koparmış şu anda köyün tamamı ve Türkmen hacının yarısı karanlıktadır. 15-20 tane cihaza bağlı hasta var oksijensiz şu anda yatakta yatıyorlar ve köyün suyu yok, elektriği yok sulama aboneleri tarımsal sulama amaçlı kullandığımız abonelerimizin şu anda suları kesik ve bu ürün kaybına neden olacak bunun giderilmesi için ihtarda bulunmak istiyorum.

Bismil’de Köylüler Ve Dedaş Arasında Gerginlik 8

Şu anda dilekçeleri Cumhuriyet savcılığına vereceğiz köy olarak herkes kendi adına verecek. Hastalarımız şu anda oksijensiz yatakta ölümü bekliyor ve çiftçiler de mahsul almadıktan sonra zaten ailenin hepsi ölecek bu hem devletin zararı olur hem de çiftçinin. Burada çiftçi öldüğü zaman bölge olarak her yere yansır.”

Dicle Elektrik; çalışmaya izin verilmedi ekipler işi bırakıp gitti

Konu ile ilgili sorularımızı yanıtlayan Dicle Elektrik şirketi yetkilileri ise farklı iddialarda bulundular.

Bismil’de Köylüler Ve Dedaş Arasında Gerginlik 4

Köyde elektrik altyapı çalışmalarının yenileneceğini ve 15 milyon liralık yatırımın yapılacağını belirten yetkililer, köy sakinlerinin ekiplerin önünü keserek çalışmalarına izin vermediklerini ve ekiplerin köyden ayrılmak zorunda kaldıklarını iddia ettiler.

DEDAŞ ekiplerinin direklere zarar verdiği iddialarına yanıt veren yetkililer, iddiaların gerçek olmadığını ve eski demir direklerin sökülerek yerlerine beton direkler yerleştirileceğini aktardılar.

Bismil’de Köylüler Ve Dedaş Arasında Gerginlik 5

Dicle Elektrik yetkilileri, köyde bulunan sayaçların direklerin üzerine çıkarılacağını ve köylülerin kadın ve çocuklar ile önlerini keserek buna izin vermediklerini öne sürdüler.

Yetkililer, elektrik kesintisinin kasıtlı olmadığını, çalışmalarına izin verilmeyen ekiplerin köyden ayrılmak zorunda kaldığını ve çalışmaların yarıda kalması nedeniyle elektrik kesintisinin yaşandığını iddia ettiler.

Bismil’de Köylüler Ve Dedaş Arasında Gerginlik 6

Muhabir: (Murat Tanrıkulu)