İş kazası, dün saat 20:50 sıralarda yağ fabrikasında çalışan Ahmet B, elini helezona kaptırdı. İlkönce Bismil Devlet hastanesine kaldırılan Ahmet B, daha sonra Diyarbakır Tıp fakültesine kaldırıldı. 

DİYARBAKIR TIP FAKÜLTESİNDE EL CERRAHİ UZMANI YOK

Koca Diyarbakır’da sadece 2 el cerrahi uzmanı vardı. Araştırma hastanesinde 1 el cerrahi uzmanı ve Özel Batı hastanesinde 1 el cerrahi uzmanı vardı. 

Araştırma hastanesinde el cerrahi uzmanı şehir dışında olması üzerine ve Tip fakültesinde el cerrahi uzmanı olmaması üzerine hasta en yakın Gaziantep hastanesine ambulans ile kaldırıldı. 

El cerrahisi uzmanı "Olayın olduğu yerden hastanemize ulaşana kadar geçen süreçte kopan uzvun korunmaması ve geç kalınması durumunda dikilemeyebilirdi"

DİKİŞ YAPILDI FAKAT KAN AKIŞI %65 

Hasta 2 gün yoğun bakımda kalacak, bu süreç içinde, hastanın kopan eli, enfeksiyon kapmamalıdır. Ameliyatın başarılı olduğunu dair 5 günlük süreçte belli olacak. 

ADETA ZAMANLA YARIŞTILAR

Adeta zamanla yarışılan kaza sonrası iş yerine yakın Bismil Devlet Hastanesine daha sonra da Diyarbakır Tıp fakültesi hastaneye kaldırılan Ahmet B,  Gaziantep hastanesi 6 saat sonra getirildiğini belirtti.

Doktor yaptığı açıklamada, organ nakli kabı içinde kendilerine gelen kopan uzvun yapılarını tek tek ayırdıklarını, damar, sinir ve diğer tendonları, dikilecek yerleri belirlediklerini ifade etti.

Uzman Dr, zorlu bir ameliyat olduğunu anlattı.

CERRAHİ KONUSUNDA DİYARBAKIR GERİDE KALDI

Kopan elin süresi ameliyata alınıp dikmesi için en geç 8 saat içinde hastaneye ulaşması gerekiyordu. 

Hastanın hızlı bir şekilde uçak ambulansla getirilmesinin önemli olduğuna, fakat Ambulans uçak Diyarbakır’da yok, Ankara’da ambulans uçak gelecekti. Uçak Ankara’da Diyarbakır’a gelinceye kadar süre kalmayacaktı. Bunun üzerine en yakın 3 adet el cerrahi uzmanı bulunan Gaziantep idi, ambulans ile 3 saatte Gaziantep hastanesine ulaşıldı. 

IMG_0158

Doktorlar açıklamasında; iş kazalarındaki uzuv kopmalarında, uzvun kirli bir yere düştüyse hemen kaldırılarak en kısa sürede hastaneye getirilmesi gerektiğini, kopan uzvun direkt buzla temas edilmeden soğukta muhafaza edilmesinin doğru olduğunu kaydettiler. Ayrıca kolun çok ezilmesi kurtarma şansı azalmasına sebep olmaktadır. 

Kaynak: Yavuz Aydın